Hård strid om privat omsorg

Konkurrens som utvecklande stimulans ställdes mot vinstintresse i omsorgen om de gamla.
Efter en hård ideologisk debatt röstade fullmäktige i Vimmerby för att minst ett omsorgsboende ska drivas i privat regi.

Vimmerby2011-06-01 06:18

- Ni är reaktionärer som konserverar ett förlegat system i Vimmerby, påstod Leif Carlson, M, riktat till stora delar av oppositionen som motsätter sig privat vård och omsorg i kommunen.
- Ni kritiserar personalen i omsorgen, ni sågar politikernas förmåga efter fotknölarna och ni vill ha en modell där kommuninvånarnas skattepengar hamnar i vårdbolagens vinsthögar, sa bland andra Anders Enqvist, S.

Skapar dynamik
Tonen blev hård och debatten lång när fullmäktige fick tillbaka frågan om driftformer i den kommunala äldreomsorgen.
För en månad sedan var centern tveksam till förslaget. Nu tackade kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk, M, för Centerns tillförlitlighet.
- Vi är för privat regi, det vi funderade över var hastigheten i beslutsgången. Men vi ser gärna att även något av de befintliga omsorgsboenden kan drivas i annan form än rent kommunal, sade Per-Åke Svensson, C.
Micael Glennfalk och Elisabeth Lago Nilsson, KD, och ordförande i omsorgsnämnden förklarade alliansens syfte.
- Med ett alternativ till den kommunala driften får vi en dynamik som utvecklar både den kommunala och den alternativa omsorgen, nu ska vi ta in alla erfarenheter, idéer tankar och lyssna. Målet är Sveriges bästa äldreboende, sade Micael Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om