Ny ägare för Vimmerbyföretaget: "Har varit ett delmål"

Familjeföretaget RT Plåt i Vimmerby har fått ny ägare. Kliver in gör Christian Johansson, 44. "Jag har jobbat här i perioder sedan jag var 15 år. För mig har det alltid varit golf och plåtslageri", berättar han.

Christian Johansson har jobbat på RT Plåt från och till i 29 år. Nu är han nybliven ägare. "Valet mellan golf och plåtslageri jag har gjort hela mitt liv. Nu är det roligare att se mina två grabbar spela golf än att hålla på själv. Golfen är ett helt annat liv, ett osäkert liv. Jag har fått förfrågningar om att vara caddie igen. Kanske en annan dag men nu gäller det här."

Christian Johansson har jobbat på RT Plåt från och till i 29 år. Nu är han nybliven ägare. "Valet mellan golf och plåtslageri jag har gjort hela mitt liv. Nu är det roligare att se mina två grabbar spela golf än att hålla på själv. Golfen är ett helt annat liv, ett osäkert liv. Jag har fått förfrågningar om att vara caddie igen. Kanske en annan dag men nu gäller det här."

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2024-10-04 15:50

2022 tog Christian Johansson över som vd för RT Plåt i Vimmerby och i slutet av september i år blev han även klar som ägare. Företaget grundades redan 1982 av hans farfar, Ragnar Johansson, och har sedan dess hållits inom familjen. Själv har han jobbat i det från och till i 29 år.

– För 2,5 år sedan var jag i Spanien. Jag jobbade som caddie på Europatouren i golf. Då blev jag uppringd och fick höra att antingen skulle företaget säljas eller avvecklas, berättar Christian Johansson.

– Det kändes viktigt. Så jag flög hem från Spanien och erbjöd en affärsöverenskommelse. Jag gjorde det för familjens skull och det kändes bra.

Hur firade du att bli ägare?

– Genom att åka till grillen och köpa en tjock grillad korv med ketchup. Sedan gick jag och la mig och sov. I snitt har jag jobbat 63 timmar i veckan de här åren. Att bli ägare har varit ett delmål så då gäller det att jobba.

undefined
"Mäter man alltid saker i resultat sätter du själv pressen. Oavsett om det är "Fia med knuff", golftävling eller företagande", säger Christian Johansson

Hur mår företaget nu?

– När jag kom hem var de fyra personer som jobbade. Nu är vi tio. Det har utvecklats en del och företaget har aldrig mått bättre. Vi har aldrig haft så många anställda och har aldrig haft så här mycket jobb.

För många i byggbranschen har det varit tuffa år. Hur har ni påverkats av lågkonjunkturen?

– Lågkonjunkturen har hittills varit mest kännbar första och andra kvartalet 2023. Första året jag gick in som VD ökade vi omsättningen väsentligt. Som prognosen ser ut nu, fortsätter omsättningen uppåt.

undefined
"Jag gör aldrig mål, alltid delmål. För annars om du når målet, vad händer efteråt?", säger Christian Johansson.

På frågan om vad det beror på, kommer svaret snabbt.

– Ordning och reda. Håll det du säger och leverera det du säger. Effektivitet, kvalitet, logistik, ekonomiskt styrda projekt. För oss är kunden och kvalitén alltid i fokus, det har gett oss ringar på vattnet.

Christian Johansson menar att det finns många konkurrenter till företaget. Hans fokus ligger på att utbilda sin personal, något han tror kommer trygga kunderna.

– Målet är att alla ska ha yrkesbevis, det är många inom branschen som inte har det. Jag brinner för branschen så jag ser det som jätteviktigt. Det är en trygghet för mig och framförallt en trygghet för kunden att veta att det är en auktoriserad och utbildad plåtslagare som kommer.

undefined
"Vi håller på med byggnadsplåtslageri, framförallt takbyten", berättar Christian Johansson.

Vad ser du för utmaningar?

– Det största är personal. Jag skulle kunna anställa två, tre stycken på stående fot men det finns inte. Just nu planerar jag in större jobb för nästa år så det skulle verkligen behövas.

Visionen framåt?

– Framförallt att säkerställa personalen, det är hjärtefrågan. Just nu har jag en grupp som är fantastisk. Så ska man tillföra ytterligare personer måste de vara lagspelare. Jag vill att det ska vara som att kliva in i ett omklädningsrum när man kommer till jobbet. Du är på jobbet större delen av ditt liv, då ska du ha roligt och kunna trivas där.

undefined
"Det ser bra ut på alla punkter förutom personal. Så ser det ut i hela branschen, det är brist på plåtslagare", säger Christian Johansson.

Att jobba 63 timmar i veckan. Hur länge kommer du orka med det tempot?

– Jag var utbränd 2015 till 2019. Jag låg i fosterställning och kroppen fungerade inte. Så jag har lärt mig hur min kropp fungerar. Nu kan jag sticka hem och vila ett par timmar under dagen om jag behöver det. Jag har varit där och dit ska jag inte igen. Min kropp är den enda jag har. Jag har också en fantastisk familj som hjälper mig.

Känner du ett extra ansvar i och med att det är ett familjeföretag?

– Nej, jag ser det inte som mitt ansvar att ta över familjeföretaget. Jag har mitt eget liv. Nu blev det så här och om jag sedan driver det i två år till eller 20 det får vi se. Men självklart är jag stolt över företaget och det min familj har skapat och vill förvalta det på bästa sätt.

undefined
"Vi var med och byggde ishallen. Att vi, alla hantverkare som var involverade, fick till det projektet så att Vimmerby Hockey kunde spela är helt fantastiskt. Alla ska ha en stor eloge för engagemanget som lags ner", menar Christian Johansson.
Christian Johansson

Ålder: 44

Gör: Vd och ägare för RT Plåt och Svensk taksäkerhet ab

Bor: Vimmerby och Växjö

Familj: Sambo och två barn och två bonusbarn

Bästa filmen: Höstlegender

Livsmotto: Var och en är ansvarig för sin egen lycka och sitt mående

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!