Så blir det lokala vädret på sportlovet

Nu startar sportlovet! Dessvärre bjuds vi inte på det perfekta åka pulka-vädret, även om det finns ljusglimtar under veckan.

Under sportlovsveckan är det främst tisdagen som kommer att bjuda på väder som passar för en vinterdag utomhus, menar  SMHI:s meteorolog Emma Härenstam.

Under sportlovsveckan är det främst tisdagen som kommer att bjuda på väder som passar för en vinterdag utomhus, menar SMHI:s meteorolog Emma Härenstam.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vimmerby2022-02-19 16:45

Söndagen bjuder på uppåt fem plusgrader, vilket tär på det snötäcke som ligger. Sportlovsveckan börjar sedan med att ett relativt omfattande lågtryck drar in över vårt område under natten till måndagen. 

– För Vimmerby och Hultsfred innebär det inledningsvis regn och det kan komma stora mängder. Nederbördsområdet kommer ligga kvar även under måndagen och på eftermiddagen drar kyligare luft ner och regnet kommer då att övergå i snöfall, säger Emma Härenstam, meteorolog vid SMHI, till Vimmerby Tidning.

Samma lågtryck för också med sig vindar som på sina håll kan bli väldigt starka. 

– Främst under måndagsdygnet och natten till tisdag kan man räkna med hårda till lokalt mycket hårda vindbyar. Det kommer att upplevas som väldigt blåsigt, säger Emma Härenstam.

Temperaturen håller sig kring nollan och det är därför svårt att avgöra hur stor del av nederbörden som kommer att falla som snö istället för regn, menar meteorologen. Enligt en osäker prognos skulle det dock kunna komma omkring fem centimeter snö under måndagseftermiddagen.

– Därifrån sjunker temperaturen och tisdagen ser sedan ut att bli solig med några enstaka minusgrader. Om vi tittar fram mot slutet av veckan ser det ut som om att det är molnen som kommer att dominera. Hela veckan är det ostadigt och det är främst tisdagen som kan bli en riktigt härlig vinterdag när vinden har avtagit. Då är det som bäst läge att hänga utomhus, säger Emma Härenstam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!