Hårdare krav för att få socialbidrag

Den som inte söker jobb i hela landet kan inte räkna med socialbidrag. Socialbidragstagare får också räkna med att flytta till billigare bostäder. Det är några av de hårdare krav som socialnämnden inför för att spara pengar.

Vimmerby2009-05-26 06:14

Socialbidragen har ökat kraftigt i år. Visserligen minskade utbetalningarna något i april efter den kraftiga ökningen i mars. Men ökningen av socialbidragen är en tung del i socialnämndens tunga under skott på minst 10,5 miljoner.
- Vi har betalat ut 900 000 kronor mer i år än under samma tid i fjol: Det gör att vi ser ut att hamna på en ökning på runt tre miljoner kronor på helåret, säger Hans Eriksson, chef på socialförvaltningen i Vimmerby.
Förvaltningen beräkningar är att det blir en ökning igen nu när många unga slutar sin utbildning och inte tar sig ut på arbetsmarknaden.
- Vi ser redan att ungefär 25 procent av socialbidragstagarna är under 24 år.
Nämndens beslut att skärpa kraven på socialbidragstagarna är en följd av det utsatta ekonomiska läget. Nämnden kommer att praktisera egen-ansvaret hårdare.
- De här kraven och normerna finns egentligen redan, men vi kommer att använda dom tydligare, precis som arbetsförmedlingen. Det fungerar inte att de har en nivå och vi en annan, säger Hans Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om