Hårdare krav på fastighetsägare att hålla efter häckar

Har du koll på din häck? En stor häck kan vara en trafikfara. Kommunen uppmanar nu ett 40-tal fastighetsägare att göra något åt häckar och annan växtlighet. Den som vägrar riskerar vite.

En stor häck mot gatan behöver inte alls vara något problem eller säkerhetsrisk. Bara den hålls efter och inte skymmer sikten för trafikanter.

En stor häck mot gatan behöver inte alls vara något problem eller säkerhetsrisk. Bara den hålls efter och inte skymmer sikten för trafikanter.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-10-12 11:30
undefined
Roger Lindell är gatuchef i Vimmerby kommun. Han berättar att ett 40-tal villaägare fått en uppmaning att åtgärda häckar eller annan växtlighet på tomten. Om de vägrar riskerar de vite. "Vi har skärpt tonen, det räcker inte med att bara lägga en lapp. Nu talar vi om att det kan leda till vite om man inte lyssnar" säger han.

– De allra flesta är oftast med på att de behöver göra nåt åt problemet med skymmande växtlighet och brukar säga att de bara inte tänkt på det, säger Roger Lindell, gatuchef i Vimmerby kommun.

Kommunen skärper kraven för att fastighetsägarna ska se till att häckar, buskar och annan växtlighet inte är en trafikfara runt om i tätorterna.

Under september har kommunens driftavdelning åkt runt och inspekterat gator och vägar inför snöröjningssäsongen. Då har personalen också varit noga med att titta efter risker för trafiksäkerheten.

undefined
En skiss i kommunens nya broschyr som visar vilka regler som gäller för häckar, staket eller murar i en gatukorsning. Den som trotsar riskerar vite. Ännu har dock inget vite dömts ut.

En grundregel är att en häck, ett staket eller en mur inte får vara mer än 80 centimeter högt mot gatukorsningar eller vid garageutfarter.

– De har upptäckt ett 40-tal trafikrisker och de villaägarna har en uppmaning till åtgärder i brevlådan för vad vi anser att de bör göra, säger Roger Lindell.

Kommunen har skärpt tonen i år och tagit fram en ny folder som beskriver vilka normer som gäller och vilka paragrafer som reglerar fastighetsägarnas ansvar och vad det kan innebära om man inte följer kommunens uppmaning om åtgärder. Då kan det nämligen bli tal om vite.

– Vi hade ett fall förra året där en fastighetsägare inte ville åtgärda problemet, så vi gick vidare med det till miljö- och byggnadsförvaltningen. Men det gick aldrig så långt som till vite, han ändrade sig innan det. Det är lite utifrån det vi vill vara tydligare med vad som gäller och vad det kan leda till om man inte tar sitt ansvar, säger Roger Lindell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!