Hårdrock i kyrkan? Varför inte?

Lars Nyström är bara 20 år men har redan bestämt sig - han ska bli präst. Sedan ett år tillbaka läser Pelarnesonen teologi i Uppsala. - Det är verkligen spännande studier. De berör så mycket av ens eget liv, säger han.

Lars Nyström från Pelarne läser till präst i Uppsala. Foto: Josefine Antonsson

Lars Nyström från Pelarne läser till präst i Uppsala. Foto: Josefine Antonsson

Foto:

Vimmerby2008-07-18 06:35


Utanför Pelarne kyrka är det lummigt, grönt och fridfullt.
Sommarvädret är så bra det kan bli, och på kyrkogården dyker Lars Nyström upp med röjsågen i ena handen. Han är avslappnad och på gott humör, klädd i snickarbyxor och röd tröja.
- Under sommaren jobbar jag som kyrkvaktmästare här. Annars läser jag till präst vid Johannelunds teologiska högskola, berättar Lars.
Om allt går som planerat är snickarbyxorna utbytta mot prästkrage om några år. Lars har klarat av 1 år av 5 och ett halvt på utbildningen, och trivs jättebra.
Lars tror absolut att Svenska kyrkan har en framtid. Trots att det ofta är glest med människor i kyrkbänkarna, trots att den yngre generationen i många fall lyser med sin frånvaro.
- Det finns definitivt en framtid, men den kanske inte ser ut som historien sett ut. Vi måste sluta vara rädda för att förändra oss. Visst har vi ett viktig arv att förvalta, men vi kan inte vara en museiinstitution, säger han.
- Jag tror att kyrkan måste våga vara ungdomlig. Till exempel genom att satsa mer på musik som ungdomar gillar. Hårdrock i kyrkan? Definitivt! säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om