Vimmerbybor misstänks för människorov

Ytterligare två unga Vimmerbybor begärs häktade för människorov som ska ha skett i Vimmerby kommun förra fredagen. Det är två män i 20-årsåldern som misstänks för människorov och grov misshandel.

Två unga Vimmerbybor togs in för förhör hos polisen i Vimmerby i tisdags. De anhölls efter förhören och begärs nu häktade misstänkta för medhjälp till människorov.

Två unga Vimmerbybor togs in för förhör hos polisen i Vimmerby i tisdags. De anhölls efter förhören och begärs nu häktade misstänkta för medhjälp till människorov.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-12-22 07:26

Kammaråklagare Linda Caneus står bakom häktningsframställningarna som kom till tingsrätten i Kalmar på fredagseftermiddagen. 

– Jag kan inte berätta något om händelsen. Det här är ett ärende som det kommer att jobbas mycket med i julhelgen, säger hon.

Har man hållit någon fången eller något liknande?

– Människorov innebär ju som du vet att man för bort någon mot sin vilja och med ett visst syfte, så du är på rätt spår. Men mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger Linda Canéus till Vimmerby Tidning.

Hon bekräftar att de nya häktningsframställningarna hör ihop med de två häktningsförhandlingar som höll i Kalmar tingsrätt under fredagseftermiddagen.

De handlar om två andra unga Vimmerbybor, en man och en kvinna, också de i 20-årsåldern som misstänks för medhjälp till människorov. De två togs inför förhör i tisdags och anhölls kort senare.

Sent på fredagseftermiddagen bekräftar tingsrätten att den unga mannen är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till människorov. Åtal ska vara väckt senast den 4 januari.

20-åringen nekar till brott.

De två män som misstänks för människorov och grov misshandel anhölls båda i sin frånvaro i tisdags, men greps senare. En av dem greps på torsdagseftermiddagen och den andra senare under kvällen. Båda är kända av polis sen tidigare.

Linda Canéus bedömer att häktningsförhandlingarna mot de båda huvudmännen kommer att hålla på polishuset i Kalmar under lördagen.

På sin hemsida beskriver Högsta Domstolen, HD, människorov som en kvalificerad form av olaga frihetsberövande och innebär att gärningsmannen tar makt över och för bort eller spärrar in offret i syfte att till exempel skada eller pressa på pengar. Straffet är fängelse i lägst fyra år och högst 18 år eller på livstid. Om brottet är mindre grovt är straffet fängelse i högst 6 år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!