Häst och vagn genom trolsk skog

Känn doften från den småländska skogen medan du rullar fram genom landskapet bakom en trygg och lugn ardenner. På Eriksgården i Tuna socken kan du uppleva naturen på ett genuint vis.

Annelie Svensson styr ardennern Dunder genom Fjälster by. Foto: Josefine Antonsson

Annelie Svensson styr ardennern Dunder genom Fjälster by. Foto: Josefine Antonsson

Foto:

Vimmerby2010-07-01 06:17


På träden har knopparna blivit löv och solen värmer i ansiktet. Ute på Eriksgården, som ligger i den idylliska byn Fjälster utanför Tuna, tokrusar en pigg, sjuttonårig nordsvensk runt i hagen. Inne i stallet är det lite lugnare. Där står Annelie Svensson och selar på den bastanta ardennern Dunder som ska ut på en tur.
- Det tar lite tid att få ordning på alla remmar, säger hon och rättar till Dunders träns.
Annelie Svensson har bott på Eriksgården i Tuna socken sedan april 2006. För ungefär ett år sedan blev hon certifierad naturupplevelseguide, och nu har hon startat ett företag där hon arrangerar naturupplevelser av olika slag.

Häst och vagn
En av upplevelserna som Annelie Svensson erbjuder kallar hon "Med häst och vagn genom Fjälster by."
För att visa hur det kan gå till styr hon iväg på en liten tur med Dunder. Han lunkar snällt och stadigt framför vagnen, och till ljudet av hans tunga hovar mot gruset passerar vi de röda, pittoreska husen som ligger längs med vägen genom Fjälster by. Lite längre bort skymtar sjön och vinden viner i träden.
- Kom igen då Dunder, smackar Annelie Svensson och peppar honom att ta sig upp för de brantaste backarna.
I vanliga fall är det hennes andra ardenner, Isa, som får dra vagnen, men i dag är det Dunders tur att jobba.
Det är en riktig känsla av att låta sig dras av en stark häst, känna doften från skogen och se skiftningarna i det småländska landskapet. Något Annelie Svensson hoppas att många turister vill uppleva i sommar.
- Jag har många olika förslag på turer, men jag kan även skräddarsy evenemang enligt önskemål, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om