Hästgödsel är ett miljöproblem: "Orsakar övergödning"

Övergödningsutredningen har väckt debatt trots att den inte presenterat några lagförslag för hästägare.

"Det är alltid billigare och lättare att göra åtgärderna så nära föroreningskällan som möjligt än att försöka fånga näringen när den redan hamnat i vattnet, det är extremt mycket svårare och dyrare." säger Linda Kumblad.

"Det är alltid billigare och lättare att göra åtgärderna så nära föroreningskällan som möjligt än att försöka fånga näringen när den redan hamnat i vattnet, det är extremt mycket svårare och dyrare." säger Linda Kumblad.

Foto: Fredrik Sandberg TT/ Carsten Rehder AP / Stockholms universitets Östersjöcentrum

Vimmerby2020-09-10 12:00

– Övergödning är ett av Sveriges allvarligaste miljöproblem som begränsar vårt nyttjande av våra vattenresurser på olika sätt, säger Linda Kumblad, systemekolog vid Stockholms Universitet och en av experterna i utredningen.

Övergödning innebär att det är för mycket näring i sjöar och hav. Då växer växtplankton till, vilket leder till bland annat fler och kraftigare algblomningar. När algerna dör hamnar de på botten där de bryts ner och vid nedbrytningen används syre, vilket leder till att syret på bottnarna tar slut, enligt Kumblad. 

Att näringsämnena hamnar i vattnet kan bero på olika saker. 

– Näringen kommer från alla möjliga källor på land, hästhållning är en del. I Sverige finns det drygt 350 000 hästar, vilket är fler än antalet mjölkkor. Tillsammans producerar hästarna årligen cirka 2,9 miljoner ton stallgödsel, vilket motsvarar totalt 2900 ton fosfor och 15000 ton kväve.

Hästhållning är en av de faktorer som lyfts i rapporten. Utredningen föreslår att ge Jordbruksverket i uppdrag att undersöka om det kan behövas nya föreskrifter eller förtydligande av de regler som redan finns. En sammanställning i en bilaga visar hur man kan minska näringsbelastningen från hästhållning. 

– Bilaga 4 som upprört så mycket är ett underlagsmaterial inför en sådan utredning. I underlaget sammanställs det vi vet idag utifrån vetenskapliga studier och befintliga råd och rekommendationer. Det är inte utredningens förslag att det man bara ska få ha 2-3 hästar per hektar eller använda en hage i tio år eller så, utan det finns studier som pekar på att det vore bra om det vore på det viset, men det är något som man naturligtvis måste titta vidare på. 

Sett till miljöpåverkan, finns det rent krasst för mycket hästar i Sverige?

– Det kan jag inte bedöma. Det är inte hästarna i sig som är problemet, det är näringen som finns i gödseln som de producerar som orsakar övergödning om den når sjöar och hav. Samlar man in och tar hand om gödseln på ett säkert sätt så försvinner problemet, säger Kumblad. 

Hon tycker det är synd att frågan om hästhållning fått stora proportioner, men tycker samtidigt det är bra att frågan lyfts.

– Det är jättebra att frågan diskuteras och många får reda på att hästhållning kan ha en ganska stor påverkan på sina håll och att man börjar fundera kring åtgärder. Det viktiga är ju inte lagstiftningen i sig, utan att vi får bukt med övergödningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!