Få fåglar väcker så heta känslor som skarven. Tommy Melvinson hajade till när de dök upp i Krön.
– Ena dagen var de nära ett dussin, nästa dag såg jag dem igen. På långt håll, men det är inte att ta miste på den profilen. Sådana rackare har jag inte sett på de 32 år vi haft sommarstuga vid Krön.
Tommy lade ut en bild på sociala medier, där diskussionen tog fart.
– Det är inte en fågel man vill ska stanna och häcka, precis. Det vore väldigt tråkigt om de skulle förstöra idyllen Klemsö i Krön, exempelvis, säger han.
Att skarvar slår sig ner i insjöar är inte unikt, säger Fredrik Ustrup, enhetschef vid länsstyrelsen Kalmar län.
– Det finns insjökolonier både i grannlän och vårt län. Skarven dras till gynnsamma miljöer där det finns mat. Vi har mycket ärenden kring den här fågeln, det är klart att den är omdiskuterad.
Vid en inventering på länsstyrelsens uppdrag 2018 beräknades populationen till 70 000, längs fastlandskusten och på Öland. För yrkesfisket utgör skarven ett stort problem – varje fågel sätter i sig ett halvt kilo fisk per dag.
Enligt länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på skarv fram till 2021 finns 400 fåglar kvar att fälla vid fiskredskap i sötvatten och noll vid Östersjön. Läge för omprövning, tycker Bill Nelson, ordförande för Jägareförbundet i Kalmar län.
– De 400 som är kvar borde få omfatta även kusten. Att det inte skjutits en enda skarv i år vid insjö tror jag beror på att man inte känner till att man får jaga den.
Vad är problemet med skarv i insjö?
– Om skarv etablerar sig blir de snabbt många. Tar fisken slut tar den slut, och det kan gå fort. De gör stor skada, deras avföring är fruktansvärt stark. Det är viktigt att vara med på tåget innan det blir kolonier. Allt i naturen är bra, men det måste vara balans. Blir det en koloni lär det bli ramaskri, lita på det.
Fredrik Ustrup säger dock att ett fåtal individer inte behöver betyda att skarven kommit för att stanna och bli fler.
– Nu lämnar årets ungar bon och flyger omkring, även vuxna fåglar rör på sig. De är inte där för att häcka.
Men du förstår att skarven väcker känslor?
– Det gör jag absolut. Men det finns olika intressen, ibland blir det motstridigt. Fågeln är fredad i EU och det gör att vi har en begränsad skyddsjakt, vi får inte jaga för att populationsreglera.