HBTQ-dag på Fabriken väckte många

Hur bemöter man utan förutfattade meningar? Hur inkluderar man alla? Hur bryts heteronormer? HBTQ-dagen på Fabriken väckte många tänkvärda frågeställningar hos inbjudna vuxna, som arbetar med barn och unga- och föräldrar.
- Det här är viktiga frågor att ta upp. Det finns många undersökningar som visar skrämmande siffror på hur unga hbtq-personer mår och vi har massor att lära oss, säger Peter Knutsson, fritidsledare på Fabriken.

Vimmerby2014-10-01 06:34


Regnbågsflaggan i fönstret på Fabriken är en tydlig markering på att här är alla välkomna. Tolerans och acceptans är något självklart. Men räcker det?
- Tolerans är förstås ett steg i rätt riktning. Men det är fortfarande en bra bit kvar till att det inte är någon skillnad, att den som är gay eller har en annan könsidentitet har samma självklara rätt att slippa förklara, som den som är hetero, säger fritidsledare Peter Knutsson.

Förutfattade meningar
Anja Persson, ungdomspedagog på Fabriken, säger att det handlar om att inkludera.
- Det nyttigt att fundera på hur man kan förändra sitt eget sätt att vara och hur man tilltalar andra. Det är väl inte hela världen om man säger fel, men ändå är det viktigt att försöka lära sig att inte utgå från att man vet vem man har framför sig hela tiden, och att undvika att könsbestämma människor av bara farten. Man kan inte utgå från att man vet vad en person har för könsidentitet eller att en kille har en flickvän.
Peter Knutsson vet precis. Han säger att han senast häromdagen hälsade ett gäng unga med ett klämkäckt "tjenare grabbar!" En hälsningsfras som inte känns helt bekväm om man rent biologiskt och juridiskt är "grabb", men definierar sig som något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om