Hela Åbro ligger nere efter stort dataintrång

Hela Åbro Bryggeri ligger nere och restaurang Brygghuset tvingas också hålla stängt efter att man på långfredagen upptäckte ett utbrett dataintrång i verksamheten. "Man har gått in och krypterat våra servrar", säger Åbros vd Henrik Dunge.

Enligt Henrik Dunge, vd för Åbro Bryggeri, är intrånget anmält till både polisen och datainspektionen. Han vet i nuläget inte när verksamheten kan vara igång igen.

Enligt Henrik Dunge, vd för Åbro Bryggeri, är intrånget anmält till både polisen och datainspektionen. Han vet i nuläget inte när verksamheten kan vara igång igen.

Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby2023-04-11 11:28

Enligt Brygghusets vd Henrik Dunge handlar det om ett så kallat ransomware-angrepp.

– Hela bryggeriet drabbades av ett ransomware-angrepp, alltså ett dataintrång, i fredags och vi har jobbat intensivt med det både internt och externt hela helgen, säger han till Vimmerby Tidning på tisdagsförmiddagen.

Vad innebär det här intrånget?

– Man har gått in och krypterat våra servrar och nu behöver vi behöver städa upp. Ett ransomware-angrepp är när man går in i ett datasystem och låser till det eller stjäl data och sen försöker pressa ut pengar från det.

Har ni mottagit några kvar på pengar?

– Det kan jag inte svara på, men intrånget är polisanmält och vi har också anmält det här till datainspektionen. 

I sociala medier skriver Brygghuset att alla deras system är nedstängda tillsvidare och vd:n vet inte när vare sig bryggeriet eller restaurangen kan vara igång igen. Innan verksamheten kan komma igång krävs mycket arbete för att man ska kunna återställa driften av datasystemet. 

– Vi måste som sagt städa upp alltihop, hålla systemet nedstängt och sen starta upp bit för bit när vi vet att det fungerar ingen, säger Henrik Dunge.

Har ni varit med om någonting liknande tidigare? 

– Nej, det har vi inte. Det är läskigt och sårbart, säger Henrik Dunge. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!