– Ett svårt beslut. Mycket svårt. Det känns mer i magen än i huvudet. De som säger att vi inte diskuterat fram och tillbaka och ganska högljutt har inte varit med på våra möten. Det är inte så att beslutet var klart från början, det har värkt fram, säger Helen Nilsson (S).
På söndagen tog den socialdemokratiska partistyrelsen det ändå förhållandevis väntade beslutet att Sverige ska ansöka om medlemsskap i Nato, North Atlantic Treaty Organization. Nato har 30 medlemsländer och sju som vill gå med eller har någon form av samarbete med alliansen, där ibland nu också Sverige.
Helen Nilsson ser den socialdemokratiska kursändringen som en kompromiss mot de grundläggande värderingarna.
– Det är nog ingen som ändrat sina värderingar om att man helst ser att Sverige ska kunna agera fritt och demokratiskt i olika konflikter. Men det säger sig självt att om vi vill få hjälp måste vi också ge hjälp. Det är dit vi har kommit och med en del solidaritet också med Finland som har Ryssland till närmaste granne. Sen tror jag nog att hot, kränkningar och cyberattacker kommer att öka, säger hon.
Även kommunalrådets parti, centerpartiet har en gång svängt i Natofrågan, men det är ett antal år sen och innan Jacob Käll blev centerpartist. Nu är han med viss motvillighet för en anslutning.
– Det är enda vägen nu när vi befinner oss i ett världsläge som är förskräckligt. Även om jag i grunden är naiv och tycker att vi inte ska behöva lägga så mycket pengar på krig och försvar, men vi är där vi är nu, säger Jacob Käll (C).
Hur ser du på risker med ett Natomedlemskap?
–Jag tänker att det finns risker både med att gå med, och genom att inte gå med och som jag ser det väger riskerna med att inte gå med tyngre och därför är Nato enda utvägen just nu. Vi blir ensamma i Norden utanför nu när Finland söker sig till Nato, säger Jacob Käll.
– Risken med ett medlemskap är väl i första hand att vi kan dras in i ett krig och sånt som vi inte vill delta i. Samtidigt behöver vi ställa upp om vi ska få Natos stöd.
Han anser också att den svenska alliansfriheten ibland varit diffus.
– Läser man vår historia har vi egentligen inte varit så alliansfria. Sverige navigerade sig skickligt genom andra världskriget för att hålla sig utanför kriget. Det kostade en del som samtidigt gynnade svensk handel en hel del och är något vi fått kritik för senare, säger Jacob Käll.
Vimmerbybon Jan R Andersson (M) sitter bland annat i riksdagens förvarsutskott. Han välkomnar socialdemokraternas nya ställningstagande.
– Absolut, sen är det märkligt att det behövs ett krig i närområdet för att man ska inse att den traditionella svenska säkerhetspolitiken är utagerad sen länge, säger han.
Vilka nackdelar kan du se i ett medlemskap?
– Det finns alltid för och emot och det tydligaste är kanske att vi kanske kommer att delta i någon form av strider. Men vi har länge varit så nära man kan utan att vara medlem då det är bara naturligt och det pekar också alla analyser på. Och jag tror inte medlemskapet kommer att avvika särskilt mycket på Sveriges försvarsupplägg med ett starkt flygvapen och mycket ubåtar, säger han.
När tror du Sverige blir medlem i Nato?
– Det kan gå ganska fort. Inte ens Turkiet lär kunna stoppa det. Så jag tror att det kan ske redan vid Natomötet i juni eller i varje fall under 2022.