Helen vald till oppositionsråd

Helen Nilsson blir oppositionsråd för socialdemokraterna i Vimmerby. Hon valdes enhälligt av Vimmerby Arbetarkommun på måndagskvällen.
Därmed har hon gått från ny i fullmäktige till kommunens ledande socialdemokrat på mindre än fem år.

Med en stark ideologisk förankring och en lyhördhet ut i partiet axlar Helen Nilsson updraget som oppositionsråd i Vimmerby kommun.

Med en stark ideologisk förankring och en lyhördhet ut i partiet axlar Helen Nilsson updraget som oppositionsråd i Vimmerby kommun.

Foto:

Vimmerby2011-08-17 06:29

- Det här är ingenting jag har planerat eller haft som mål, men sedan blev det som det blev och jag är mycket hedrad över förtroendet och jag har ambitionen att växa in i det här uppdraget, säger hon.
Hon ser sig som djupt förankrad i den socialdemokratiska ideologin och tror starkt på gemenskapen och demokratin.
- Ett parti är inte en person utan en grupp med flera personer, och jag är en sådan som vill ta in och lyssna på åsikter från alla i det parti jag företräder och sedan försöka bilda en sammanställd ståndpunkt utifrån det, i de olika kommunpolitiska frågorna, säger hon.
Hon pekar också på att rikspolitiken har stor betydelse för den kommunala verkligheten.
- Ja, det är där mycket av kommunernas förutsättningar skapas, och som socialdemokrat ser jag ju att mycket av det reformarbete och det gemensamma samhälle som byggts upp har stannat av och gått tillbaka mot ett samhälle med större skillnader och där fler människor riskerar att hamna utanför. Så visst är det viktigt för kommunerna att det blir ett socialdemokratiskt styre av landet, säger hon.

Skolan eftersatt
Som ny oppositionsledare för socialdemokraterna i Vimmerby vill hon lägga tid och kraft på lyhördheten i partiet och gentemot väljarna.
- Vi ska vara ett lyssnande parti och finnas till i vardagen, vi måste höra oss för vad folk anser är viktigt, vad man vill och sedan jobba för det.
I det kommunala perspektivet pekar hon ut några områden som hon själv anser är viktiga.
- Skolan är ett eftersatt område. Det finns problem både kunskapsmässigt och när det gäller attityder. det sägs i bland i debatter att ekonomiska resurser och antalet lärare inte är avgörande, utan upplägget, hur man använder resurserna och hur man jobbar betyder mer. Det kan kanske äga sin riktighet till viss del, men samtidigt tror jag att det är för få vuxna i skolan. Lärare har inte chans att exempelvis finnas till som en trygghet utanför klassrummen på raster och så vidare, så här finns en hel del att jobba med, säger hon.
Hon vill möta ungdomar med diskussioner för att stärka de ungas framtidstro.
- Det är viktigt att både gymnasiet och vuxenutbildningen är bred och lättillgänglig, man ska kunna välja en ny väg senare i livet, och inte bara när man är 16...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om