Hembudet tas bort i ALV

Som väntat sade kommunfullmäktige ja till förslaget att lyfta bort hembudsrätten ur bolagsordningen för ALV för att på så vis säkra försäljningen av aktierna till Saltkråkan AB.

Vimmerby2008-10-28 07:31

Beslutet vilar på bred enighet, endast Sten Karlsson hade invändningar.
- Jag anser att kommunen hanterar de tre minoritetsägarna ohedersamt när man gör på det här sättet. Det här borde lösts innan förslaget att sälja lades fram, sade han i fullmäktigedebatten.
- Det här är inte alls ohedersamt, det mest hedersamma vi kan göra mot Astrid Lindgren är väl att sälja till hennes familj, replikerade Tomas Peterson, m, och förste vice ordförande på Sten Karlsson kritik.

Avgörande upphovsrätt
Carl-Axel Centerstig redogjorde för kommunens syfte med att ta bort hembudsrätten.
- En köpare av ALV måste ha tillgång till upphovsrätten till Astrid Lindgrens verk för att kunna driva verksamheten. Vi har frågat de aktieägare som finns om de har tillgång till upphovsrätten, men vi har inte kunnat få någon bekräftelse att så är fallet, och kommunen kan inte sälja till någon annan än den som har upphovsrätten, därför gör vi nu den här justeringen i bolagsordningen sade han.
Han markerade också än en gång kommunstyrelsens syn på den uppmärksammade affären.
- Vi anser att Astrid Lindgrens familj också är bäst på att utveckla ALV i Astrid Lindgrens anda, och Saltkråkan AB avser dessutom att gå in i ett långsiktigt engagemang som vi är övertygande om kommer att innebära en enorm utveckling för ALV och också för Vimmerby, sade Carl-Axel Centerstig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om