Hembudsrätten i ALV tas bort

Kommunen tar bort rätten till hembud i bolagsordningen för Astrid Lindgrens Värld AB för att kunna genomföra affären med Saltkråkan utan att de övriga aktieägarna ska kunna kräva att få köpa aktierna. Förslaget antogs vid ett extra sammanträde med kommunstyrelsen på tisdagen.

Vimmerby2008-10-22 06:09

- Vi vill sälja ALV till Saltkråkan AB och inte till någon annan som inte har rättigheterna till Astrid Lindgrens verk, och för att bredda förutsättningarna för en försäljning föreslår vi kommunfullmäktige att ändra i bolagsordningen så att rätten till hembud tas bort, säger Carl-Axel Centerstig, c.
Hembudsrätten finns inskriven i ALV:s bolagsordning sedan lång tid tillbaka. Det var den bestämmelsen som gav kommunen möjligheten att köpa större delen av bolaget 1999, då försäkringsbolaget Wasa och nykterhetsrörelsens bolag Sober sålde sina aktier till ägarbolaget till Kolmårdens Djurpark.
Men eftersom Vimmerby kommun också hade knappt 20 procent av aktierna kunde man hävda hembudsrätten och gå in och köpa de runt 80 procent av aktierna som var föremål för affären mellan de övriga bolagen. Sedan dess har kommunen ägt 99,98 procent av aktierna.
Den resterande minoriteten ägs av de tre grundarna till ALV, Tommy Isacsson, Per Jalminger och Rein Soowik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om