Det var under natten till torsdagen som SOS fick larm om att det brann vid Gästgivarehagen. Väl framme såg räddningstjänsten att det var en moped som det tuttats eld på och som i princip var helt nedbrunnen.
Vad som framkommit är att mopeden släpats till platsen för att tändas eld på. Den hade då stått uppställd en bit bort en tid.
– Jag har hört att det stått en moped borta vid kröken på ån. Men vi är på kommunens mark så det är inte mycket vi kan göra. Man kan inte flytta på en moped, det får man inte göra, säger Vimmerby Hembygdsförenings ordförande Kent Skaate.
Han tycker nattens händelse är förskräcklig. Det hela kunde slutat med en storbrand.
– Det är ju väldigt illa att man väljer en sådan plats så nära byggnader. Det var väldigt onödigt och ren tur att det inte blev någon skada, förklarar han.
Själva branden skedde ute på Stadsgården som är en stadsmiljö i Gästgivarehagen.
– Det är hus från 1600- och 1700-talet som stått inne i Vimmerby. Närmast branden ligger Östra Tullstugan.
Han nämner att minnet fortfarande finns från en brand för många år sedan.
– Gryningspyromanen tände eld på Klockaretorpet. Det fanns inget kvar att rädda, säger han.
Gryningspyromanen blev känd efter att han misstänkts ha åkt runt på olika ställen i Sverige och tänt eld på olika byggnader. Men det var sällan han kunde kopplas till en brand och dömas.
Kent Skaate berättar även att en av längorna i stadsmiljön är flyttad från platsen där kommunhuset ligger nu, bakom Rådhuset inne i stan.
– Kommunen äger allt, vi bara förvaltar.
Så här finns Vimmerbys samlade kulturarv?
– I alla fall en del av det. Det är sådant som har skänkts och sparats.
På området finns ingen kameraövervakning.
Det kanske var med nöd och näppe som Stadsgården klarade sig efter att mopeden tuttats på?
– Hade det blåst lite kunde det gått illa.
Kent Skaate berättar att det var i början på 1900-talet som hembygdsgårdarna startade för att efterlikna Skansen i Stockholm.
– Men när man flyttar ett hus försvinner en del av dess kulturhistoriska värde. Ett flyttat hus kan inte K-märkas men det är trevligt ändå. Det är bättre än att slänga det på soptippen.
Gamla krukmakeriet ligger dock på sin ursprungliga plats och är därför K-märkt enligt Kent Skaate.