Elisabeth och Tomas har inrett helt i svart och vitt

Elisabeth och Tomas hem går helt i svart och vitt. Utan att följa trender har de skapat ett stilrent och harmoniskt hem.

Pergolan går i en stram asiatisk stil.

Pergolan går i en stram asiatisk stil.

Foto: Åsa Thaberman

Vimmerby2023-11-09 20:00

Inredning och styling har följt Elisabeth Johansson sedan barndomen. Som liten flicka ritade hon teckningar av sitt rum med olika möbleringar. Vid ett tillfälle fick hennes föräldrar tömma ett förråd som hon sedan skulle få inreda. Intresset har följt med ut i yrkeslivet, i många år jobbade Elisabeth som butiksdekoratör i Vimmerby. Under ungdomen provade hon alla stilar, från 70-talets orangea och bruna till 80-talets pasteller och puffgardiner, men svarta detaljer har alltid varit med. Den svart-vita stilen fick blomma ut när hon och Tomas Svensson för 19 år sedan köpte huset på Bomhagsgatan i Vimmerby.

– När vi kom hit kände jag att nu kan jag genomföra det jag har tänkt. Det var mycket enkelheten i huset vi gillade, sedan har stilen vuxit fram med tiden.

Huset är inte särskilt stort, 107 kvadratmeter plus källare. Elisabeth och Tomas ville ha känslan av öppen planlösning och öppnade upp från hallen till vardagsrummet. Känslan av rymd är påtaglig bara man står i hallen. Alla rum är inredda i svart, vitt och lite grått och allt i huset harmonierar. Man får en stilren lite lyxig och väldigt designad känsla, men Elisabet menar att det inte ligger stora investeringar bakom.

– Man får närma sig sin drömbild och skapa det man kan med de resurser man har, vi skulle aldrig låna en massa pengar för att inreda, så vi har tagit det bit för bit, men vi är båda väldigt praktiskt lagda.

undefined
För att skapa en öppen planlösning har Elisabeth och Tomas slagit ut flera väggar.

Elisabeth går mycket efter föremålens form och har en ständig spaning efter ting som passar i huset. Lampor är en stor favorit och väldigt många lampor är svarta och runda.

– Egentligen har jag nog inrett efter hur det ser ut när det är mörkt, jag vill ha belysning överallt, men ingen takbelysning, det ska vara punktbelysning på många ställen.

Mönster är också ofta förekommande, men bara i svart och vitt. I köket finns en fondvägg i form av ett stort tyg med intrikata mönster. I vardagsrummet finns tavlor med geometriska former i svart och vitt. Om man ska beskriva inredningen med en stil, så är det nog grafisk, tror Elisabeth.

– Former och mönster går jag i gång på, men det behövs mycket harmoni i inredning, att det blir lugnt. Jag kan ha mycket mönster, men det behövs också en enkelhet.

undefined
Gruppera alltid i udda tal, här tre plus en singel.

Både Tomas och Elisabeth beskriver sig som ordningsamma, något som hjälper om man vill ha ett stilrent hem. Här finns föremål ordnade i små grupper, men inte en sak som inte verkar ha sin naturliga plats. Om man kan ha den enkelheten får man ett lättskött hem och det ser aldrig ostädat ut.

Inspiration till förändringar i hemmet kommer ofta från olika inredningstidningar, men Elisabeth tycker inte att hon följer några trender, däremot har hon en stark inre kompass som hon litar på.

– Jag gillar många stilar och kan tycka det är fint hos andra, men inte här hemma. Ibland provar jag något annat, men det går bara två, tre dagar, sen plockar jag bort det, skrattar Elisabeth. Jag bryr mig inte om vad andra tycker, jag inreder inte för andra, jag gör det för oss, för att vi ska må bra hemma.

undefined
Även från utsidan kan man ana att temat är svart och vitt.

Tips:

– Man kan aldrig ha för mycket lampor! Använd många små ljuskällor på olika platser, men ingen platt allmänbelysning.

– Försök att uppnå en lugn känsla i ett rum, det har med balans, hur man fördelar möbler att göra. Inte för många prylar. 

– Gruppera föremål i grupper om tre eller fem, men aldrig jämt antal, i så fall tre tillsammans och en singel ett stycke bort. Inte för mycket symmetri.

undefined
Från hallen ser man in i kök och vardagsrum
undefined
Från hallen anar man även källarvåningen som också går i svart och vitt.
undefined
All inredning går i svart och vitt med grafiska detaljer.
undefined
Köket är mycket avskalat, inga överskåp och inga handtag.
undefined
Elisabeth älskar lampor och grafiska mönster i svart och vitt.
undefined
I källaren går även TV-rummet i samma färgskala.
undefined
Svarta väggar och grafiska mönster går igen i hela huset.
Collage, heminredning
Collage, heminredning
Här bor:

Elisabeth Johansson, 64 och Tomas Svensson 62.

Elisabeth jobbar i butik och Tomas som montör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!