Hemmahoppet höll – dubbla medaljer för Eiffie

Dubbla SM-brons i tävlingsdebuten. Madelene Henriksson från Mariestad, tävlande för Skänninge Armbrytarklubb gjorde en i dubbel bemärkelse stark insats när SM avgjordes i Vimmerby. Och hemmahoppet Eiffie Horste knep två medaljer.

Hemmabrytaren Effie Horste slog till med ett brons och ett silver i klassen för 15-årsjuniorer. Hon har ett helt år till på sig i klassen och nästa år är målet att komplettera samlingen med ett guld också.

Hemmabrytaren Effie Horste slog till med ett brons och ett silver i klassen för 15-årsjuniorer. Hon har ett helt år till på sig i klassen och nästa år är målet att komplettera samlingen med ett guld också.

Foto: Olof Carlson

Vimmerby2023-03-18 18:12

Vi träffar Madelene Henriksson mitt i folkhavet. Det är rejält trångt i mässhallarna. 250 armbrytare och en hel del publik har klämt in sig i rummet för att följa kvaltävlingarna.

undefined
Madelene Henriksson från Mariestad tog två bronsmedaljer på SM. Sin debuttävling, efter bara tre månaders träning.

– Det har gått riktigt bra, tycker Madelene Henriksson, som kan ståta med dubbla SM-brons efter sina insatser. Ett fredagsbrons och ett lördagsbrons...

Speciellt bra är det förstås med tanke på att hon bara tränat armbrytning i tre månader.

– Det började med att jag följde med min son till träningen, säger hon, och då tyckte jag att jag kunde träna lite jag med.

Och det gjorde hon med besked. Armbrytningssporten tog ett fast grepp om henne, och hon liksom fast...

Den här SM-tävlingen i Vimmerby blev faktiskt hennes första tävling. Så det är verkligen starkt jobbat.

undefined
Prisutdelning. Eiffie Horste på prispallen tillsammans med Signe Linder och Freja Nordemar, som blev etta och tvåa. Tävlingsledaren Anders Axklo gratulerade.

Hemmabrytaren Eiffie Horste, snart 14 år, lyckades också bra i tävlingen. Det blev två medaljer, ett silver och ett brons. Bronset med höger arm och silver med vänster.

– Det har gått jättebra, tycker hon, som gick obesegrad fram till finalerna, efter sammanlagt sju matcher.

Tävlingsledaren Anders Axklo berättar SM-tävlingen i Vimmerby hade 256 förhandsanmälda. Så det är inte så konstigt att det var ganska så trångt i lokalen. Speciellt som det kommit en hel del publik som ville följa uppgörelserna vid de tre borden på scenen.

Det blir ett stort antal matcher som avgörs under ett SM. 

undefined
Det handlar om att ta i med hela kroppen. Inte ens ansiktsmusklerna kommer undan.

– Vi har en väldig massa klasser, säger Axklo. 

– Viktklasser, men också åldersklasser, dam och Herr. Dessutom både med vänster och höger arm. Vänster på fredagen och höger på lördagen.

SM-tävlingen i armbrytning gör verkligen skäl för beteckningen Svenskt mästerskap. Deltagarna kommer från hela landet. Klubbtröjor från Skåne lika väl som från Arvidsjaur, Storuman och Luleå syntes i folkhavet. 

Hemmaklubben Vimmerby armsport var väl representerad. Olle Andersson tog en silvermedalj första dagen, precis som Eiffie Horste.

Även Andreas Horste och Peter Carlsson från Vimmerby deltog i tävlingarna.

Hur mycket handlar om teknik, och hur mycket är styrka?

– Det går inte att skilja på teknik och styrka i den här sporten, säger Anders Axklo.

– Båda behövs för ratt det ska fungera. Jag brukar jämföra med motorsporten. Styrka är vad man åker i, tekniken är hur man kör. En snabb bil med en mindre bra förare, kommer ingen vart. 

undefined
Fighting faces. Sammanbitet, redo för för kamp. Och domaren Marie Thysell ser till att allt går rätt till.
undefined
Det blev fullsatt i salen och väl det. 265 armbrytare och en hel del publik gjorde att sittplatserna i Mässhallen gick åt.
undefined
SM-tävlingarna bjöd på en lång rad matcher. En del lite utdragna med långa kamper. Andra avgjordes med blixtens hastighet.
undefined
Anders Axklo, tävlingsledare och före detta förbundsordförande berättar att SM är de stora dagarna på året för alla armbrytare.
Lokala resultat

Klass Senior 95 kilo (Höger) 2) Olle Andersson, Vimmerby Kampsport

Klass Senior 95 kilo (Vänster) 2) Olle Andersson, Vimmerby kampsport

Klass Junior 52 kilo (Höger) 1) Ossian Kasselstrand, Vimmerby Kampsport

Klass U-15 (Höger) 3) Eifie Horste, Vimmerby Kampsport

Klass U-5 (Vänster) 2) Eifie Horste, Vimmerby Kampsport

Vimmerby Kampsport placerade sig på 24:e plats i lagtävlingen, med 60 poäng. Vann gjorde Storuman Armsport med 323 poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!