Hemtjänsten ska "köpa ut" från bolaget

Ska hemtjänsten köpa ut alkohol till en alkoholist? Jodå, det är rimligt, säger Socialstyrelsen i ett utlåtande efter att frågan ställts av Borgholms kommun. - En jättesvår fråga, men den är intressant och bra att den väcks, säger Elisabeth Lago Nilsson, KD, som är ordförande i omsorgsnämnden i Vimmerby kommun. Här har den etiska problematiken ännu inte ställts på sin spets.

Foto:

Vimmerby2012-04-11 04:05


Ett ärende på Öland har fått stor uppmärksamhet i media de senaste dagarna. Bakgrunden är ett konkret fall, där en man, som är alkoholberoende sedan 25 år tillbaka, två gånger i veckan vid sidan av mat, cigaretter och annan service från hemtjänsten också förses med alkohol. Mannen har själv svårt att ta sig till Systembolaget.

Styra över sitt liv
Det psykiatriska teamet i Borgholm vände sig till Socialstyrelsen med frågan om det är rimligt att hemtjänstpersonalen köper ut till brukarna - och fick riksuppmärksamhet på köpet.
I svaret från Socialstyrelsens etikråd framgår det att den enskilde brukaren har rätt att styra över sitt eget liv och att hemtjänstens personal inte ska reglera den enskildes alkoholkonsumtion. "Det finns ingen anledning att behandla inköp av alkohol på annat sätt än inköp av öl, läsk, mjölk eller andra drycker", skriver Socialstyrelsen i ett utlåtande.
Från frågeställarnas sida är man nöjd med svaret och Christian Pärnering vid det psykiatriska teamet i Borgholm säger till Ölandsbladet:
- Socialstyrelsens bedömning stämmer med vår egen, ingen ska sätta sig över brukarens självbestämmande. Självbestämmande går över personalens uppfattning.
Pärnering tror samtidigt att detta nog kommer att möta väldigt blandade reaktioner ute i landet, och säger att frågan är komplex och leder till intressanta följdfrågor - inte minst i kommuner där det inte finns resurser att serva brukarna med exempelvis högläsning.

Diskussion
Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Efter uppmärksamheten har till exempel en anonym alkoholhandläggare ifrågasatt om hemtjänsten ska ordna sprit till sina klienter, och nu ska etiska rådet se över frågan igen vid nästa möte 12 juni.
I Vimmerby kommun har kristdemokraten Elisabeth Lago Nilsson, ordförande i omsorgsnämnden, inte någon kännedom om att köp av alkohol skulle ha vållat några etiska problem för hemtjänstens personal. Efter upphandling är det numera Samhall som utför tjänsten att en gång i veckan handla dagligvaror.
- Jag vet att vi i samband med att Samhall tog över hade en diskussion om vad som ingår i en skälig levnadsnivå och att det fanns en oro från både anhöriga och brukare om vad som skulle hända med "extraservice" som exempelvis att lämna in tipset när personalen ändå var och handlade, men mer än diskussioner har det aldrig varit.

Svårt
Elisabeth Lago Nilsson tycker att frågan är mycket intressant.
- Den är inte alls enkel. Det går inte att säga rakt av att hemtjänstens personal inte ska köpa alkohol. Egenbestämmande och integritet väger tungt. Samtidigt kan det ju bli ett arbetsmiljöproblem att utföra sitt arbete hemma hos en människa som intagit mycket alkohol.
I grunden håller hon med Socialstyrelsen om att den enskilde ska få hjälp att leva det liv man valt att leva.
- Men, det är som sagt en komplicerad fråga som kan få sina följder.
Vad tycker facket om att hemtjänstpersonal ska köpa alkohol åt en missbrukare?
- Oj, jättesvårt. Det är första gången jag hör talas om det. Hade vi haft den frågeställningen här i Vimmerby hade jag sannolikt känt till det, säger Lena Kidsten, ordförande för Kommunal i Vimmerby.

Arbetsmiljöproblem
I underlaget som det sociala utskottet vid Socialstyrelsens råd för etiska frågor haft att ta ställning till står det att mannen mår bättre när han får alkohol - när han lider av abstinens är hemtjänsten inte välkommen.
Lena Kidsten påpekar att det skulle kunna vara precis tvärtom.
- Det blir naturligtvis ett arbetsmiljöproblem om missbrukaren istället reagerar genom att bli aggressiv av alkohol. Det jag känner spontant är att det här är något man måste ta ställning till från fall till fall, men att brukarens självbestämmande och kvarboendeprincipen ändå ger den enskilde stora möjligheter att påverka sitt sätt att leva. Å andra sidan kan jag tänka att det är svårt att tvinga en anställd som är absolutist att gå emot sina värderingar och underhålla ett missbruk genom att hjälpa till med inköp av alkohol.

Bara början
Elisabeth Lago Nilsson tror att det här bara är början.
- Absolut. Frågan som man väckt i Borgholm visar på något som jag tror vi kommer att få diskutera mera. Om jag generaliserar lite var det lite enklare förr, när hemtjänstpersonalen kom i kontakt med missbrukare som blivit gamla - men bara drack, rakt av. Idag är problematiken en annan, när människor har blandmissbruk, kanske kombinerat med andra problem som psykisk ohälsa. Samtidigt ska stödet som ges vara alltmer individuellt. Det kräver mycket av de som ska utföra omsorg och service i hemmen och det är en stor utmaning för kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om