Anton Källåker var i 20-årsåldern när han flyttade hemifrån och de senaste 13 åren har han bott i Stockholm. I april i år stannade flyttbilen utanför ett välbekant hus utanför Vimmerby.
– Jag är uppvuxen här, i det huset. Det är väl kanske inte supervanligt att man flyttar hem till sitt föräldrahem men det gör jag, säger han.
Anton och Lizette har sin nu 20 månader gamla dotter Florence att tacka för idén om att bryta upp och byta storstaden mot landet.
– Jag flyttade hemifrån när jag var 15 och hade inte tänkt komma tillbaka, men när jag blev gravid kom en totalvändning. Jag gick där på Hornsgatan på Södermalm och kände bara att "nej, jag vill flytta till Stolpetorp", säger Lizette, som ursprungligen är från Mariannelund.
Det slumpade sig så att i samma veva som Hornsgatanincidenten ville Antons föräldrar sälja både gården och stuguthyrningsverksamheten som de drivit sedan 2010. De är båda i 70-åråsldern och hade bestämt sig för att trappa ner.
– De har väl känt ett tag att de har velat att någon ska ta över det. Diskussionen har funnits i familjen länge men vi har sagt bestämt nej innan känslan kom plötsligt, säger Anton Källåker.
Chocken har knappt hunnit lägga sig men än så länge har paret inte hunnit ångra beslutet, trots att omställningen från en 45 kvadratmeter stor lägenhet på söder till en liten gård utanför Vimmerby varit stor.
– Det känns jättebra! Man väger ju hela tiden för- och nackdelar mot varandra men vi landade ändå i att det här känns helt rätt, även om det är mycket vi saknar med Stockholm. Det har varit en lång process att ro hem allting och det här blir ju en livsstil och inte ett jobb man går ifrån vid klockan fyra. Det tror jag kommer ta lite tid att landa i men vi har inte ångrat oss än, säger Anton Källåker.
Utöver gården tar Lizette och Anton (och Florens) över verksamheten Vimmerby stugby som har 7 stugor och totalt 35 bäddar. På tomten finns också bland annat spabad och bastu för gästerna.
– För vår del är det en stor omställning, från trygg anställning till att bli egenföretagare. Nu är det här ett etablerat koncept och vi tar över något som redan i rullning. Uthyrningsdelen är den centrala delen och huvudinkomsten, det kommer vi fortsätta med och min målsättning är att kunna ha det som heltidssysselsättning, säger Anton.
Varken Anton eller Lizette har någon erfarenhet av turistnäringsbranschen eller av att driva eget företag. Utöver stugorna finns på gården också Gottes lada, en lokal med fullutrustat restaurangkök och plats för ungefär 80 gäster, och där känner paret att de kan få utlopp för sin kreativitet.
– Gottes lada är inte en riktigt lika etablerad verksamhet som stugbyn och den får vi lite se vad vi ska forma till. Vi har tänkt oss lite evenemang, kanske konferenser eller fester, säger Lizette Olofsson.
Ladan blev klar 2015 och föräldrarna hann testa lite olika grejer, bland annat lunchservering på somrarna, innan pandemin kom. Efter det har verksamheten i ladan inte riktig kommit igång igen.
– Vi ser en väldig potential att göra saker där, säger Anton.
Stuguthyrningen är som mest aktiv på sommaren men även bokningsläget inför hösten ser bra ut.
– Jul och nyår förra året var också fullbelagt, säger Anton Källåker.