Oro för anhörigstödet när tjänst försvinner: "Ingen information"

Från och med årsskiftet försvinner en tjänst som anhörigkonsulent i Vimmerby kommun. För Cecilia Ragnar Karlsson, som har rollen nu, är framtiden oviss. Det har väckt oro både hos henne själv och hos deltagarna på det seniorcafé som anordnas på Borghaga varje vecka: Vad ska hända nu?

Cecilia Ragnar Karlsson har i många år jobbat med anhörigstöd i Vimmerby kommun. Vid årsskiftet försvinner hennes tjänst, men vem som ska ta över arbetsuppgifterna är ännu inte bestämt.

Cecilia Ragnar Karlsson har i många år jobbat med anhörigstöd i Vimmerby kommun. Vid årsskiftet försvinner hennes tjänst, men vem som ska ta över arbetsuppgifterna är ännu inte bestämt.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-10-07 06:00

Att anhörigstödet i Vimmerby kommun ska förändras har varit på tapeten länge. Beslutet att ta bort tjänsten som anhörigkonsulent i Vimmerby kommun klubbades igenom i en enig socialnämnd i februari i år. Enligt beräkningarna som presenterades då skulle det spara nämnden 580 000 kronor från det år som tjänsten försvinner.

Bakom de siffrorna finns Cecilia Ragnar Karlsson, som idag har rollen som anhörigkonsulent. Med bara några månader kvar av tjänsten vet hon ännu inte vad som ska hända, varken gällande övertagande av hennes arbetsuppgifter kring anhörigstöd, eller den egna anställningen.

– En uppsägningsprocess har inletts, så den är jag inne i. Sen får vi se om de hittar någon annan tjänst eller hur det blir, men jag tror inte att jag blir kvar. Det är tufft att gå i ett vakuum och inte veta, säger Cecilia Ragnar Karlsson.

I hennes uppdrag ingår att vara ett stöd för anhöriga i alla åldrar, men en av grenarna hon jobbar med är det som kallas för seniorcafé (tidigare anhörigcafé). En gång i veckan samlas äldre på Borghaga för att socialisera sig och prata om olika teman.

– Det här är mer än ett jobb för mig, det är ett kall. Det har varit otroligt häftigt att se hur en liten sak kan ge stor effekt och skapa betydelse i mångas liv. Att kunna vara med att påverka är stort, och det här har blivit så väl mottaget, säger hon och blir märkbart rörd.

undefined
"Det här är mer än ett jobb för mig, det är ett kall. Det har varit otroligt häftigt att se hur en liten sak kan ge stor effekt och skapa betydelse i mångas liv", säger Cecilia Ragnar Karlsson om sina arbetsuppgifter.

När tjänsten nu försvinner har oro väckts kring vad som ska hända med träffarna, och vem som ska ta över.

– Jag får hela tiden frågan; "Hur blir det här nu då?". Jag kan bara svara att jag inte vet, jag har fortfarande inga svar. Men jag tror och hoppas att man förstår hur viktigt det här är och det jag har fått till mig uppifrån är att man vill ha det här kvar i någon form. 

Två av dem som regelbundet kommer till seniorcaféet är Ingvar Larsson och Berit Nyström. De understryker hur viktiga träffarna är för många äldre, de själva inräknade.

– Det här är det enda som flera här har under veckan. Samtalen är oerhört viktiga, säger Berit Nyström och får medhåll från Ingvar Larsson.

undefined
Ingvar Larsson och Berit Nyström är två av de som har stor behållning av seniorcafé-träffarna på Borghaga.
undefined
"Seniorcafét är det enda som vissa här har inbokat under en vecka. Samtalen är oerhört viktiga", säger Berit Nyström.

Bilden som de ger stämmer överens med en utvärdering som gjorts kring seniorcaféet, där deltagarna fått lämna kommentarer om vad de tycker om sammankomsterna. Där ges träffarna toppbetyg.

– Men nu får vi ingen information om vad som kommer att hända med det här. Att Cecilias tjänst försvinner bestämdes i början av året, men ännu har inget klarnat. Jag är rädd att träffarna kommer att tappa stinget, säger Ingvar Larsson kritiskt och fortsätter:

– Kommunen har tappat allt vad det gäller äldrevård och barnomsorg – där är de offside hela vägen.

undefined
För Ingvar Larsson, vars fru gick bort från några år sedan, har stödet från anhörigkonsulenten varit guld värt. "Att kunna bolla problem och frågor som uppstår i ensamheten har varit ovärderligt", säger han, trots att han var skeptiskt till konceptet i början.

Han själv hade önskat att politikerna som tog beslut kring att göra om anhörigstödet för att spara pengar hade kommit ut och varit med på en träff för att se vad de gör och lyssna på deras ord, innan beslutet klubbades igenom.

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) förklarar att de tog emot åsikter från det kommunala pensionärsområdet i samband med beslutet och att de försökt att lyssna på de åsikter som finns, men att det var nödvändigt att göra förändringar.

Kan du såhär i efterhand känna att ni borde ha åkt ut till Borghaga?

– Ja, det är klart att man kanske skulle ha gjort det. Men i och med att vi inte gör någon förändring kring seniorcafét blev det så att pensionärsrådet fick yttra sig i frågan, säger Berglund.

undefined
Eva Berglund (S) är ordförande i socialnämnden som i februari tog beslut om att göra om anhörigstödet i Vimmerby kommun och ta bort tjänsten som anhörigkonsulent.

Även om beslutet kring att göra om anhörigstödet och ta bort tjänsten som anhörigkonsulent togs tidigt i år är det inte förrän vid årsskiftet som den försvinner. Socialförvaltningen skulle få tid på sig att ställa om verksamheten.

Exakt vem eller vilka som kommer att ta över uppgifterna som Cecilia Ragnar Karlsson har haft på sitt bord kan socialchefen Anette Nilsson inte svara på i nuläget.

– Vi arbetar just nu med en förändringsprocess utifrån det beslut som tog i vintras, och det är vi inte klara med än utan det pågår under hela året. Det jag kan säga redan nu är att seniorcaféerna kommer att vara kvar och det har aldrig varit på tal att de skulle läggas ner, men jag har inget klart svar gällande vem som kommer att leda dem, säger hon.

Kommer anhörigkonsulenten att sägas upp eller erbjudas en annan arbetsbeskrivning?

– Jag kommenterar ingenting som rör enskilda medarbetare.

undefined
"Vi ser ett behov av att bredda anhörigstödet och har satt ihop ett team med medarbetare från olika verksamhetsområden som är med och utvecklar ett nytt sätt att jobba med just det", säger socialchef Anette Nilsson och är tydlig med att omstruktureringen inte handlar om att anhörigkonsulenten gjort ett dåligt arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!