Hennes yrke: Att fånga ögonblick

Rockbilder, bilder från bönpallen i 120 knyck – och bilder på tulpaner i sinnligt förfall. Fotografen Mia Karlsvärd gästade Vimmerby Fotoklubb för att visa vad som kan hända om man snöar in på ett projekt.

En ilsken Lemmy Kilmister.

En ilsken Lemmy Kilmister.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-10-29 21:00

– Hela mitt yrkesliv har handlat om att fånga ögonblick, säger Mia Karlsvärd, som kommit till Vimmerby för att visa bilder, varvat med anekdoter

Efter 28 år på Östgöta Correspondenten, där hon i 20-årsåldern blev den första kvinnliga fast anställda pressfotografen, sade Mia Karlsvärd upp sig för att satsa på föreläsningar och de fotoprojekt hon jobbat med parallellt under många år. Projekt, och snöa in, det är något hon vurmar hårt för.

– Jag vill inspirera andra som är intresserade av fotografering genom att visa på vad fotoprojekt kan ge. Mitt råd är att hittar man en grej ska man hålla fast vid den, man blir bara bättre.

Under sina år som pressfotograf fick hon Lemmy Kilmister att rasande ge henne fingret – vilket hon fångade, förstås – och in en extra fot i nöjesbranschen genom att vara ödmjuk.

När hon föreläste hos Vimmerby Fotoklubb kunde hon inte låta bli att tacka för att hon blivit ombedd att visa bilder från sina sex års bevakning av Hultsfredsfestivalen.

– Jag har rotat i mina gamla lådor och det blev en djupdykning som verkligen var rolig att göra.

I ett partytält på backstageområdet hade hon egen, exklusiv studio, dit hon bjöd in både artister och festivalpublik. Som ett "projekt i projektet" testade hon vad som hände om hon bad artisterna ”göra vad de ville” med ett läppstift. Lisa Ekdahl målade ett hjärta på bröstet. Och Lemmy reagerade på en annan ände av känsloskalan.

Maria Karlsvärd bjöd också på minnesbilder från pressfotografens vardag, före den digitala teknikens intåg. Att hon inte är någon pedant när det handlar om att ta hand om gamla negativ blev startskottet på projektet ”Ur spättans synvinkel”. Kunde hon göra utställning med sina bästa bilder?

– Jag insåg att mina bästa bilder skulle jag ju inte hitta, så det var lika bra att jag tog mina bästa bilder nu, när vi var på väg på mc-semester till Frankrike, sommaren 2008.

Utmaningen blev att plåta från bönpallen och ge betraktaren känslan av att åka med. Genom åren har det blivit bilder tagna i allt från 30 till 120 knyck, i USA, Europa, i Himalaya Och hemma i Sverige.

– Ibland har vi en tendens att tro att vi måste åka långtbortistan för att ta spännande bilder. Min nästa utmaning blev att fotografera tulpaner, bara tulpaner, hemma.

Hon har upptäckt att det kanske inte är de nyutsprungna tulpanerna som är mest spännande att fotografera.

– Att jag dras till de åldrande tulpanerna, ja, kanske är det ett ålderstecken…

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om