Henriks mål är att bli självförsörjande

Strävar efter att bruka torpet med gamla metoder.

Vimmerby2015-09-17 08:18


Det kraftfulla ardennerparet Donke och Charmör betar metodiskt i hagen, inramade av en nyligen hägnad gärdesgård. Ett projekt som bara är påbörjat. När Henrik Karlsson och hans pappa Inge Karlsson är klara kommer det lilla torpstället ha kilometervis med rejäl gärdesgård.

Ljungnäset är antagligen ett av få torpställen där hagarna betas av får, kor och hästar. Där hönsen förser ägarna med ägg och där maskinhall, smedja och redskapsskjul är byggda av virke sågat på egen såg. Men det är inte det mest unika. Här ska arbetshästarna göra skäl för födan framöver. Såväl skog som åkrar ska brukas med äldre tiders metoder. Och den mjölk som fjällkorna Sonja och Siv ger ska bli till både smör och ost.

- Jag har som mål att bli självförsörjande när det gäller mejeriprodukter, kött och grönt, säger Henrik Karlsson.


Henrik Karlsson, 29 år, är fjärde generationen i Ljungnäset. För tre år sedan bestämde han sig för att göra verklighet av sin dröm om att få Ljungnäset att leva upp igen. Men med metoder och redskap som numera nästan är bortglömda.

- Det känns väldigt roligt att föra vidare den kunskapen. Men hade jag inte haft pappa som mentor och hjälp hade jag nog jobbat ihjäl mig vid det här laget.


Läs hela nyheten i dagens papperstidning - eller i vår e-tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om