Hissen ur funktion – brukare på Borghaga är inlåsta

Rullstolsburna brukare på Borghaga har fått stanna inne på övervåningen i en vecka efter att boendets enda hiss gått sönder. Men även personal och anhöriga påverkas när hissen fortsatt är ur funktion.

"De gamla är helt instängda när hissen inte fungerar. Man kunde ha skött det bättre när man byggde det här boendet", säger en anonym uppgiftslämnare till Vimmerby Tidning.

"De gamla är helt instängda när hissen inte fungerar. Man kunde ha skött det bättre när man byggde det här boendet", säger en anonym uppgiftslämnare till Vimmerby Tidning.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-10-03 20:00

Hissen på vård- och omsorgsboendet Borghaga har varit ur funktion sedan mitten av föregående vecka, något som påverkar både personal, brukare och anhöriga.

– Det finns bara en hiss och när den inte fungerar blir de boende inlåsta på övervåningen. Många är rullstolsburna och kan inte ta sig ner i trappan men även anhöriga som är rullstolsburna kan inte ta sig upp, säger en anonym uppgiftslämnare till Vimmerby Tidning.

Under den gångna helgen blev bristen på en fungerande hiss extra påtaglig. En person avled och behövde bäras ner för trapporna.

– Det känns inte bra sett till personalens säkerhet. Trapporna är också för smala för att använda bår.

Även aktiviteter som anordnades för brukarna under helgen påverkades.

– Flera kunde inte delta och de kan heller inte ta sig ut och få frisk luft. Även bokade sjukhusbesök får avbokas för att de inte kan ta sig ut.

Men även personalens dagliga arbetsuppgifter påverkas när hissen inte fungerar.

– Städerskorna får bära upp sin utrustning i trappan och de kan inte dammsuga på övervåningen då det är en stor maskin man åker på som inte kan bäras upp. Personalen har även kökstjänst och då får den som sköter köket bära kantiner och köksutrustning upp och ner.



Karin Holmgren är verksamhetschef för område vård- och omsorgsboende och hon bekräftar den bild som Vimmerby Tidning fått.

– Det här påverkar oss ganska mycket. Visst har vi haft fel på hissen tidigare men aldrig såhär länge. Vi har flera brukare som åker hissen ner och röker flera gånger dagligen och även anhöriga som behöver hissen som nu inte kunnat besöka oss. Nu löser vi visserligen många saker på andra sätt men ändå, säger Holmgren.

Däremot finns det en plan för planerade läkarbesök och de kommer inte behöva avbokas menar Holmgren.

– Vi får hjälp av räddningstjänsten som bär ner brukaren vid planerat läkarbesök. Vi gör ingen avvägning där vad som kan ombokas eller ej utan vi har gjort bedömningen att alla läkarbesök som är planerade bör genomföras.

Har ni satt in några extra resurser för de arbetsuppgifter som tillkommer?

– Hittills har vi inte gjort det. Fastighetskontoret jobbar aktivt med problemet och vi hoppas veta mer de närmaste dagarna. Då får vi ta ställning till en tillfällig lösning, säger Holmgren.

Borghaga - Vimarhaga är det största av kommunens fyra vård- och omsorgsboenden med runt 100 lägenheter.
Borghaga - Vimarhaga är det största av kommunens fyra vård- och omsorgsboenden med runt 100 lägenheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!