Hittat över 6000 år gammal boplats

Kursdeltagare och arkeologer gräver nu fram en stenåldersboplats i Vimmerby. "Vi vet inte säkert hur gammalt det här är men det bör vara mellan 6 000 och 8 000 år gammalt", menar arkeolog Michael Dahlin.

Steine Hammar är en av 16 kursdeltgare som nu gräver fram Vimmerbys historia.

Steine Hammar är en av 16 kursdeltgare som nu gräver fram Vimmerbys historia.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2019-08-07 18:00

– Det här är en pionjärinsats skulle man kunna säga. Det är första gången en mesolitisk boplats, jägarstenåldern, grävs fram i Vimmerby kommun, menar arkeolog Michael Dahlin stående på en åker vid Galtnäset utanför Vimmerby. Tillsammans med arkeolog Kenneth Andersson från Kalmar läns museum och Vimmerby folkhögskola har han varje sommar sedan 2014 hållit i arkeologikurser i kommunen.

– De här eleverna kastas in i ett vetenskapligt forskningsprojekt. Även om en del inte har grävt någonsin tidigare i livet så fungerar det ganska bra. Det är framförallt slagen kvarts som man tillverkat vassa redskap av som vi hittat här. Flinta brukar man tänka på när det gäller stenåldern men här finns inte flinta naturligt så det vardagliga materialet är kvarts. Vi kommer att studera den närmare. Hur den har bearbetats, med vilka metoder och försöka datera ytan. Mycket av forskningen vi håller på med handlar om att förstå bosättningsmönstrena på den här tiden. Hur man bodde, hur man levde, och hur landskapet såg ut.

Nytt för i år är att kursdeltagarna kommer få gräva på fler än ett ställe. Under veckan kommer även ett område vid Krön att undersökas.

– I vanliga fall brukar vi försöka hålla oss till en plats men det har varit svårt att hitta stenåldersboplatser i Vimmerby så vi fick dela upp det till två ytor, berättar Kennet Andersson.

– Dels för deltagarnas skull, att de ska få lite variation, och dels för våran för att vi kan få mer information. Det är väldigt intresserade personer som brinner för det hela så det är roligt att handleda dem. Resultatet kommer bli en del av Vimmerbys historia.

Steine Hammar har åkt ända från Ludvika i Dalarna för att vara med på kursen.

– När jag såg att det skulle vara en arkeologikurs här förlängde jag semester, berättar han och skrattar.

– Det är väldigt intressant att så se hur det har varit förr. Sedan är det också roligt att göra något som bryter mot vardagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!