Diana Heizler driver Orremåla hundpensionat och dagis strax utanför Södra Vi. I semestertider när det är som varmast har hon ofta fullbokat. Då gäller det att hålla hundarna svala, eftersom de inte svettas på samma sätt som vi människor och därmed inte har samma möjlighet att få värmen ur kroppen.
– Tyvärr finns det ingen mirakelkur, det viktiga är att verkligen ha koll. Jag ser alltid till att det finns vatten påfyllt, att det finns skugga och att inte göra promenader i värsta middagshettan.
– Det är viktigt att vara uppmärksam på varje enskild hund då alla hundar reagerar olika på värme. Vissa hundar med kortare päls och hundar som är unga och pigga kan klara värmen bättre än till exempel äldre hundar och hundar med lång päls.
Med unghundar ser Diana Heizler dock en annan risk.
– När de är mitt inne i en lek kan de ibland glömma bort att det är för varmt. Då kan man behöva gå in och bryta leken.
Om ägaren känner sin hund väl är det enkelt att känna igen symtom på överhettning, menar Diana Heizler.
– Den flämtar mycket, kan bli illamående och kräkas. Blicken kan bli glansig och hunden kan upplevas yr.
På Djurproffsen i Vimmerby jobbar Elin Zeilon. Hon får ofta ge råd till djurägare om vad de kan göra för sina djur i värmen.
– Det viktiga är att försöka hålla dem svala. Det finns kyldynor som innehåller en slags gel som aktiveras när djuret lägger sig på den. Sen finns det även kylvästar som man först lägger i blöt och kramar ur innan man sätter den på djuret. Till smådjur som kaniner och hamstrar finns det istället keramiska plattor som de inte kan tugga på. De lägger man först i kylen för att få dem kalla, säger Elin Zeilon.
Diana Heizler använder själv kyldynor till hundgästerna på pensionatet.
– Det funkar ganska bra. Däremot vill inte alla hundar ligga på dem. Ett annat sätt att kyla ner hunden är att lägga blöta handdukar på den, säger hon.
För smådjur gäller i övrigt samma sak som för hundar och katter, att ge dem möjlighet att svalka sig och se till att det alltid finns fräsch nytt vatten, berättar Elin Zeilon. Tamfåglar däremot berörs sällan illa av värmen.
– Fåglar kommer ofta från tropiska områden så våra svenska temperaturer gör dem inte så jättemycket. Men man kan duscha dem lite lätt om man vill. Då sprayar man i luften så det regnar ner på dem, säger Elin Zeilon.