"Lärare i alla verksamheter har under årens lopp fått alltmer att göra i och med att kraven på skolan ökat nationellt. Många är trötta och slitna, och har nog inte hunnit återhämta sig efter den press som pandemin innebar" skriver hon i ett mejl.
Enkäten består av tre delar; organisation och ledarskap, arbetsklimat och trivsel samt medarbetarskap och kompetens. Medarbetarna har bedömt ett tiotal påstående i varje del och graderat det på en tiogradig skala.
70 procent har svarat. Det är cirka 480 anställda.
– Resultatet är hyfsat likt de från tidigare år. Vi har höga mål där åtta eller mer är godkänt. Mellan sju och åtta visar att något behöver åtgärdas, och under sju är inte bra, säger Bertram Stenlund Fridell, kvalitetsutvecklingen på barn- och utbildningsförvaltningen.
– Alla verksamheter når över 8,0 och i några fall med marginal och vi har ingen punkt under 7,0, säger han.
– Extra kul är att grundskolan ligger över 8,0 i arbetsklimat och trivsel för första gången.
Det finns också delar där medarbetarna inte är helt nöjda. Det handlar om frågor kopplade till arbetsbelastningen.
– Vi ska göra en djupare kartläggning av arbetsbelastningen som lärarna sen får bedöma för att ringa in var problemet ligger, säger Stenlund Fridell.
– Den höga arbetsbelastningen måste vi komma till rätta med. Annars är det jättekul att resultatet stigit under många år. Jag har varit med sen flera punkter låg under sju, säger Peter Karlsson (C).
Monica Karlsson ser bekymmer med att rekrytera legitimerade lärare.
"Det är ett dilemma i hela landet; samtidigt som det också gäller att behålla de som finns i kommunen. Därför är det bra att arbetsgivaren gör en kartläggning utifrån kompetensförsörjningsplanen. Vi är förstås oroliga för vad nästa års budget innebär", skriver hon.
Hon pekar också på kompetensutvecklingen för lärarna.
"Där finns det säkert stora skillnader i vad var och en anser sig behöva, och vad arbetsgivaren menar är nödvändigt. Det är viktigt med väl fungerande resultat- och utvecklingssamtal, och alla annan dialog också, mellan rektor och medarbetare för att komma fram till bra lösningar."
"Sett till helheten i enkätsvaren verkar ändå de flesta vara nöjda med sina arbetsförhållanden. Sen vore det intressant att få veta hur den stora andel som inte svarat, upplever sin situation.", skriver Monica Karlsson.