Hög efterfrågan på vätskeersättning: "Ökat jättemycket"

De varma dagarna har gjort att efterfrågan på vätskeersättning skjutit i höjden.

"Det är extra viktigt att ta vätskeersättning om man ska vara fysiskt aktiv när det är så här varmt. Annars riskerar man att bli uttorkad." menar farmaceut Eva Åberg.

"Det är extra viktigt att ta vätskeersättning om man ska vara fysiskt aktiv när det är så här varmt. Annars riskerar man att bli uttorkad." menar farmaceut Eva Åberg.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-06-23 06:00

Yvonne Kindberg kommer ut från Apotek Hjärtat i Vimmerby. Värmen har gjort att hon, likt många andra Vimmerbybor, varit inne för att köpa vätskeersättning.

– Jag har känt mig trött och mått dåligt. En vän sa till mig att prova vätskeersättning. Jag dricker vatten men det räcker inte, man måste få i sig salt och socker också. Nu hoppas jag att det här kommer hjälpa, säger hon.

undefined
Yvonne Kindberg är en av dem som under värmeböjan valt att prova vätskeersättning.

Apotek Hjärtats försäljning av vätskeersättning i Kalmar län var under förra veckan sex gånger högre än en snittvecka i april och maj. Mer än den nationella försäljningen som låg på fyra gånger högre. Några specifika siffror för Vimmerby har farmaceut Eva Åberg inte men att åtgången varit mycket högre än tidigare menar hon är tydligt.

– När det blir så här varmt märker vi av att efterfrågan ökar jättemycket. Tidigare var det vanligt att man köpte på sig vätskeersättning innan man åkte utomlands. Nu har många har fått upp ögonen för att det kan vara bra att ta vätskeersättning även här hemma när det blir varmt. Det är framförallt brustabletter som är populärt, berättar hon. 

– När det blir 34 grader är det klart att det är bra att dricka vätskeersättning även i Sverige, själv har jag bara inte tänkt på det tidigare. Dessutom blev det nu varm så plötsligt, säger Yvonne Kindberg. 

Trots den stora efterfrågan menar Eva Åberg att det inte råder någon brist på vätskeersättning. 

– Vi har inte märkt av någon brist däremot har vi behövt köpa hem extra för att möta upp efterfrågan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!