Höga bränslepriser slår olika – beroende på var du bor

Det höga bensinpriset slår olika – beroende på var i landet du bor. Bor du i Vimmerby blir årskostnaden nästan dubbelt så hög som för en Stockholmsbo.

Bränslepriserna fortsätter att vara höga, inte minst sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Bränslepriserna fortsätter att vara höga, inte minst sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vimmerby2022-04-01 05:00

Det visar en analys som nyhetsbyrån Newsworthy gjort. 

Genom att ha tittat på uppgifter om körsträckor per kommun från Trafikanalys har man räknat på hur mycket högre årskostnaden blir om bensinpriset höjs med fem kronor. 

Det finns ungefär 10 900 personer med körkort i Vimmerby. Antalet privatägda bilar är ungefär 8 100 som tillsammans körde ungefär 8,3 miljoner mil under 2020. Om man slår ut antalet mil på antalet körkortsinnehavare så skulle det innebär att varje person kör i snitt 757 mil per år. 

I Newsworthys räkneexempel har man utgått från att varje genomsnittschaufför kör en bil som drar 0,7 liter bränsle per mil. Om bränslet kostar 19 kronor litern så innebär det en årskostnad på 10 100 kronor. Ökar bränslepriset med fem kronor skulle det innebära att årskostnaden ökade med 2 600 kronor. 

Med samma räkneexempel så skulle årskostnaden för en genomsnittschaufför i Stockholm bara öka med 1 400 kronor. 

I Kalmar län skulle årskostnaden öka mest för genomsnittschauffören i Högsby kommun, totalt med 3 300 kronor. Hultsfred återfinns på en tredjeplats med en ökad årskostnad på 3 000 kronor. Allra lägst årskostnad av länets tolv kommuner skulle Borgholm, Kalmar och Västerviks kommuners genomsnittschaufförer ha: 2 500 kronor. 

I Newsworthys analys konstaterar man att personer som bor på landsbygden drabbas hårdare av höga bensinpriser, eftersom de ofta kör mer och ofta har fler och större bilar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!