Med det rådande samhällsläget har vissa fått erfara en mer ansträngd privatekonomi. Det är inte sällan man hör diskussioner om att det blivit dyrt att leva och att en sådan sak som att handla mat inför veckan kan kännas rejält i plånboken. Det ligger därmed nära till hands att anta att situationen skulle kunna leda till fler stölder av olika slag i matbutikerna, men det är inte säkert att så är fallet.
Per Lindqvist, butiksägare på Ica Kvantum i Vimmerby, berättar att de har inhyrda, civila butikskontrollanter som ofta rör sig i butiken.
– Ser jag till hur många de tar fast nu jämfört med för något år sen kan jag inte säga att stölderna varken har ökat eller minskat hos oss. Kollar man på svinn i butiken, eller andra sätt vi skulle kunna följa det, kan jag inte heller se att något pekar på att det skulle vara en särskilt stor skillnad, men allt det där tenderar att gå i vågor, säger Lindqvist.
Han berättar att de den senaste tiden dock har vidtagit vissa åtgärder i butiken för att motverka stölder. Det handlar exempelvis om tiden som de civila kontrollanterna hyrs in, inställningar i snabbkassan vilket ger fler kontroller på enskilda, stöldbegärliga produkter, samt hanteringen av vissa typer av dyrare kött.
– Oxfilé är en sån typisk grej som vi för det mesta inte har framme längre, utan man får fråga om det i delikatessen. Det är en produkt där vi märkt av stora lagersaldodifferenser, vilket innebär att det inte har passerat kassan. Där har vi därför gjort en aktiv åtgärd, men det är synd för alla uppmärksammar inte det utan tror att vi inte har oxfilé alls.
Vilken är den märkligaste stölden som ni uppmärksammat?
– Jag kan nog inte peka ut något särskilt som sticker ut, utan det är allt från konfektyr till köttbitar. Det har dock har hänt att folk har försökt köra ut hela kundvagnar utan att betala, men det var nåt år sen.
Anmäler ni alltid?
– Ja, förutsatt att vår uppfattning är att det gjorts med vilja.
På Tempo i Vimmerby är det enligt butiksägaren Björn Johansson ett generellt problem med matstölder och "snatterier", men det är i inget han just nu upplever är värre nu än tidigare.
Upplever du att antalet butiksstölder har ökat när flera fått det ansträngt i privatekonomin?
– Nej, det kan jag inte påstå att det har gjort, inte vad jag märkt i alla fall. Det ligger nog ungefär på den nivån som det brukar göra, svarar Johansson.
Vad är vanligast att folk stjäl?
– Hos oss är det konfektyr, alltså godis. I alla fall vad jag vet om.
Inte heller Sara Green, butikschef på Coop, upplever att butiksstölderna skulle ha ökat under den senaste tiden. Hon förklarar dock att hon inte jobbat på butiken särskilt länge och därför inte kan göra så stora jämförelser med hur det sett ut tidigare.
Är det ett problem överhuvudtaget med stölder i er butik?
– Ja det är det absolut. Generellt skulle jag säga att det är ett problem, säger Green.
Vad stjäls mest?
– Av erfarenhet är det såna lite onödiga produkter som snacks och öl konstigt nog.
Hur är det med kött?
– Jag har upplevt i andra butiker jag har jobbat att kött är sånt som stjäls, men här är det inte en kategori där jag märkt ett särskilt stort bortfall.