Högberg har fått en ny tjänst i Bryssel

Efter att ha praktiserat i Europaparlamentet sedan årsskiftet står det nu klart att Vimmerbykillen Alexander Högberg blir kvar där i minst ett halvår till.

Alexander Högberg kan se fram emot ytterligare minst ett halvår i Europaparlamentet i Bryssel.

Alexander Högberg kan se fram emot ytterligare minst ett halvår i Europaparlamentet i Bryssel.

Foto: Privat

Vimmerby2020-06-18 13:00

Alexander Högberg flyttade till Bryssel i början av 2020 för en praktikplats hos Socialdemokraterna i Europaparlamentet. Praktiken har varat i ett halvår, men nu står det klart att han blir kvar i Bryssel i minst sex månader till då han fått en tjänst som pressekreterare.

– Jobbet innebär att jag ska assistera en av socialdemokraternas fem parlamentsledamöter i det dagliga arbetet. Det handlar om att ta fram texter, underlag och talepunkter bland annat. Dessutom hanterar jag sociala medier där jag jobbar mycket med filmer, grafisk layout och texter, säger Alexander Högberg.

Han fick tips om att söka tjänsten tidigare i vår, men hade inte räknat med att få den.

– Nej, det kom som en överraskning. Processen har dragit ut på tiden då det blev anställningsstopp i parlamentet i samband med nedstängningen när corona kom. Därför fick jag inte beskedet förrän i förra veckan, säger han.

Hur har livet i Bryssel sett ut före och under coronapandemin?

– Det har varit väldigt stor skillnad. Den första tiden var jag med på många möten och det var hög puls under veckorna och på helgerna kunde man utforska stadens muséer och restauranger. Efter corona stängdes parlamentsbyggnaden och resten av samhället ned väldigt kraftigt. Jag kunde jobba hemifrån, men fick bara gå ut för att handla mat och motionera i väldigt begränsad omfattning och polisen var väldigt hård med kontroller, säger Alexander Högberg.

På senare tid har Belgien börjat lätta på sina restriktioner och EU-parlamentet har öppnats upp igen. En hel del försiktighetsåtgärder vidtas dock fortfarande.

– Vid entrén till byggnaden så blir man scannad för att se så man inte har förhöjd temperatur. Sedan måste man bära munskydd när man vistas på öppna ytor. Dessutom genomförs många möten fortfarande digitalt. Men själva arbetet flyter på som vanligt och beslut kan fattas, säger Alexander Högberg.

Trots corona känner Alexander Högberg att han trivts så pass bra med jobbet och livet i Bryssel att han ser fram emot minst ett halvår till i Belgien.

– Den nya tjänsten har sex månaders provanställning, men vill det sig väl kan jag bli kvar fram till valet 2024, säger han.

Om en månad tänker han dock ta sig hem till Sverige för lite semester.

– Det finns flyg till Köpenhamn och sedan kan jag ta tåget hem. Det ska blir skönt att träffa familj och vänner igen.

Under coronatider är det munskydd som gäller till vardags i Bryssel.
Under coronatider är det munskydd som gäller till vardags i Bryssel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!