Högsäsong: Kan bli brist på laddplatser för elbil

Allt fler skaffar elbil och nu närmar sig turistsäsongen. I Vimmerby är det osäkert om laddstolparna kommer att räcka till. "Jag tror inte att det är någon som riktigt vet hur många turister med elbilar som väntas komma till Vimmerby", säger Jimmie Dyrberg, planeringschef på Vemab.

"Jag hoppas att vi är väl förreberedda för turistsäsongen men vi vet samtidigt om att det har varit en köpboom på elbilar", säger Jimmie Dyrberg, planeringschef på Vemab.

"Jag hoppas att vi är väl förreberedda för turistsäsongen men vi vet samtidigt om att det har varit en köpboom på elbilar", säger Jimmie Dyrberg, planeringschef på Vemab.

Foto: Daniel Nestor/Vimmerby Energi & Miljö

Vimmerby2022-05-15 06:00

I Vimmerby finns åtta kommunala laddplatser som satts upp av Vemab. Enligt Jimmie Dyrberg har de hittills räckt för att täcka Vimmerbybornas egna behov. Däremot är det oklart hur situationen ser ut när turisterna börjar anlända.

– Våra laddstoppar är i stort sett lediga än så länge. Men vi vet inte hur anstormningen blir. Nu har vi haft pandemi där folk har varit hemma och vi vet att det har varit en köpboom på elbilar.

undefined
I Vimmerby finns åtta kommunala laddplatser vid Rådhuset, Ceos, Ekkullen, Rosenhill, Nossen, Vemab och Resecentrum. "Vårt nät klara det även om alla laddar samtidigt. Vi har valt placering av laddstoplarna så att det ska vara möjligt", berättar Jimmie Dyrberg, planeringschef på Vemab.

Sedan laddstolparna sattes upp 2018 har användningen nästan fördubblats för varje år. Juli är den månad då absolut mest kilowatt förbrukas. 

– Vi ser på statistiken att laddstolparna används mest på sommaren och att genomsnittet har ökat varje år, säger Jimmie Dyrberg, samtidigt tror han att kommunen är relativt förberedd inför sommaren. 

– Tillsammans med näringslivet, som har satt upp egna, tror jag att vi är det. Sedan kan vi alltid bli tagna på sängen och inse att vi måste sätta upp fler. Men det är ingen quick-fix. Just nu är problemet få tag på material, det råder en global brist på halvledare.

undefined
"“Vi märker när vi pratar i länet att laddplatser efterfrågas mer och mer. Lite grann kommer det in besökare och frågar oss om det” berättar Piroska Kallay på Turistbyrån i Vimmerby. Turistbyrån ska till sommaren ta fram en digitalkarta med publika laddstationer. Bilden är tagen ett tidigare år.

På turistbyrån berättar Piroska Kallay att det tas fram en digitalkarta som ska visa var alla publika laddplatser ligger.

– Vi märker att besökare med elbilar ökar och gör därför en google-karta. Kommunen har bra laddplatser men kommer det ofantligt många är det bra att veta var det finns fler. Så vi kollar med boendeanläggningarna vilka som vill vara med. En del har laddstolpar endast för egna gäster.

undefined
På Astrid Lindgrens Värld finns 16-laddplatser för elbil. “Det efterfrågas av besökarna och det skulle behövas många fler”, berättar vd Jocke Johansson.

På Astrid Lingrens Värld finns 16 laddplatser, vilket vd Jocke Johansson menar inte är tillräckligt.

– De används väl och lite därtill. Så vi har en långsiktig plan på att utveckla det ännu mer. Det är som i resten av Sverige, det är för få laddare för antalet elbilar och det skulle behövas många fler.

undefined
"Man vet egentligen inte idag hur många som kan tänkas komma med elbilar. Centralt i Vimmerby finns åtta ställen där vi har laddstoplar. Det är svårt att sia om de kommer räcka till" säger gatuchef Roger Lindell på Vimmerby Kommun.

På kommunen berättar gatuchef Roger Lindell att de kommer titta efter nya områden för laddstolpar.

– Vi ska leta efter mark som ligger rätt centralt och där det går att ha en större laddplats. En del orter har en hel avgränsad parkering för elbilar. Så vi förbereder för det. Men det finns inget beslut att vi ska ta fram marken och att den ska vara klar en viss tid. Vi tittar för att ligga i framkant. Jag vet inte hur vi löser det om vi märker att det i sommar finns för få platser.

Jimmie Dyrberg, planeringschef Vemab, berättar att sommaren är den tid då laddningsstationerna används mest. "Genomsnittet har ökat varje år", berättar han.
Jimmie Dyrberg, planeringschef Vemab, berättar att sommaren är den tid då laddningsstationerna används mest. "Genomsnittet har ökat varje år", berättar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!