Högskolestudier lockar inflyttare till Vimmerby

Caroline Olofsson har flyttat 80 mil för högskolestudier i Vimmerby. I 3,5 år ska hon och de 25 klasskamraterna utbilda sig till förskolelärare. Sex av studenterna är så långväga att de flyttar till Vimmerby för högskolestudierna.

Michael Petterson, Victoria Pettersson och Caroline Olofsson flyttade förra veckan till Vimmerby för att studera. De ser fram emot 3,5 givande år i en liten, mysig stad, säger de.

Michael Petterson, Victoria Pettersson och Caroline Olofsson flyttade förra veckan till Vimmerby för att studera. De ser fram emot 3,5 givande år i en liten, mysig stad, säger de.

Foto:

Vimmerby2013-09-04 06:25


- Det känns bra. Jag har varit i Vimmerby två gånger förut när jag var liten och besökte Astrid Lindgrens Värld. En mysig stad, sen får tiden utvisa om jag stannar här och jobbar efter utbildningen, säger Caroline Olofsson som flyttat från Sollefteå.
Victoria Pettersson från Köping och Michael Pettersson från Norrköping flyttar också till Vimmerby för att studera på högskolecentrum.
- Jag sökte lite överallt och kom in här. Därför blev det Vimmerby, säger Victoria Pettersson.
För Michael Pettersson var Linnéuniversitetets förskolelärarutbildning enda alternativet.
- Den enda jag hade behörighet till. Så jag sökte Vimmerby i första hand och Kalmar i andra, säger han.

267 sökande
Det är Linnéuniversitetet som står bakom distansutbildningen till förskolelärare i Vimmerby. Tillsammans med Ronneby, den enda universitetet har kvar sedan distansutbildningarna minskat.
Det är många som söker. Totalt var de 267. Bara till Vimmerby. De ursprungliga 20 platserna ökades på till 30. 26 studenter var på plats vid måndagens upprop.
- Det tycker vi är bra, säger Marie-Louise Johansson på Högskolecentrum i Vimmerby.
Studenterna har sju terminers studier framför sig innan de kan ta sin examen som förskolelärare. Studierna sker i huvudsak i Vimmerby, dels med lärare på plats, dels med videokonferens med universitetet.
- Alla föreläsningar sker på det sättet, medan lärarna kommer hit i vissa kurser, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om