Högskoleutbildning lockar till Vimmerby

Högskolecentrum i Vimmerby märker av att Linnéuniversitetet drar ned på distansutbildningarna. Samtidigt får Vimmerby den nya distansutbildningen till förskolelärare. En eftertraktad utbildning som till och med lockar högskoleelever att flytta till Vimmerby.

Distansutbildning till förskolelärare är ett lyft för Högskolecentrum i Vimmerby, säger Marie-Louise Johansson. Samtidigt märks Linnéuniversitetets neddragningar av även i Vimmerby.

Distansutbildning till förskolelärare är ett lyft för Högskolecentrum i Vimmerby, säger Marie-Louise Johansson. Samtidigt märks Linnéuniversitetets neddragningar av även i Vimmerby.

Foto:

Vimmerby2013-08-15 06:29


- Vi har exempel på en elev från Sollefteå och någon från Skåne som flyttar till Vimmerby för att gå den här utbildningen. Det är roligt att vi kan bidra till inflyttning, säger Marie-Louise Johansson, verksamhetsansvarig på Högskolecentrum.
För några dagar sedan kom nyheten att Linnéuniversitet i Kalmar och Växjö drar ner på antalet utbildningsplatser. Enligt universitetsdirektören Per Brolin är det i första hand distansutbildningar och fristående kurser som berörs. Det slår främst mot högskoleutbildningar i mindre orter.
- Vi har märkt av en succesiv minskning, framför allt av fristående kurser. Det är synd, säger Marie-Louise Johansson.
Möjligheten till distansutbildning är ofta viktig för arbetssökande och som också kanske har svårt att åka till en högskoleort för att skaffa sig kompetenser de behöver.
Utöver färre fristående kurser mister Vimmerby också sjuksköterskeutbildningen som lockat en hel del studenter de senaste åren. Nu har Linnéuniversitet lokaliserat distansutbildningen till sjukhusstäderna Västervik och Oskarshamn.
- Där finns KTC, kliniskt träningscentrum och tillgång till praktikplatser på sjukhusen. Men visst är det synd för studenter i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om