Högst arvode till ordföranden i ALV

Styrelseordföranden i det kommunala bolaget Astrid Lindgrens Värld AB får ett fast arvode på nära 200 000 kronor per år för sitt uppdrag. Ordförandena i Vimmerby Energi och i Vimarhem får nöja sig med en dryg tredjedel av den summan.

Vimmerby2009-04-21 06:10

Det här är de nya arvodena enligt de bestämmelser för ersättning till styrelseledamöter i de bolag kommunen äger och som tagits fram av ekonomienheten för beslut i fullmäktige nästa vecka.
Totalt är det sju bolag som omfattas av den kommunala bolagskoncernen. Vimmerby Kommun Förvaltnings AB som är moderbolag för de sex dotterbolagen, Vimarhem AB, Vimmerby Energi AB, Astrid Lindgrens Värld AB, Vimmerby Halkbana AB, Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB och Vision Vimmerby, som numera bytt namn till Vimmerby Industrifastigheter AB.
Fyra av de sex dotterbolagen styrs av politiskt valda ledamöter i kommunen, medan styrelserna för de två bolagen ALV och Kulturkvarteret Näs främst består av externa ledamöter. I ALV har kommunen kvar två styrelseplatser än så länge.

Mest till ALV och Näs
En titt i ersättningsreglerna visar att det skiljer rejält mellan de olika styrelseuppdragen. I särklass bäst betalt har de externa ledamöterna i styrelsen för ALV. Ordföranden Ove Israelsson får ett fast årsarvode på 196 600 kronor för sitt ordförandeskap i år. De övriga externa ledamöterna Mats Wedin, Nils Nyman, Ulrika Messing och Karin Mattsson kan casha in 107 000 kronor vardera i fast arvode för att tagit på sig att sitta i styrelsen för ALV.
I Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs ligger de fasta arvodena lägre. Ordföranden Kristina Alsér har ett fast arvode på 64 200 kronor. Övriga externa ledamöter, Nils Nyman, Bengt Benson och Erik Sjöström får 42 800 i fast årsarvode. Medan kommunpolitikerna Carl-Axel Centerstig och Eva Berglund inte får något fast arvode alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om