Det är uppstartsveckor för Vimmerby Campus och Vimmerby Lärcenter, numera sammanslagna i en gemensam organisation.
Hur har söktrycket sett ut?
– Antalet studerande och elever är ungefär som det brukar vara. Under vecka 34 har vi haft 251 aktiva elever på Lärcenter, på Campus har inte allt kommit igång. Vi kan se att just utbildningarna som erbjuds på Campus är det högt söktryck på. Det är VVS-ingenjör som har varit lite svagare, men det är också lite smalare utbildning om man jämför med automationsingenjör där kan man jobba med så många olika delar, säger Sara Olsson, Campuschef och rektor för yrkesutbildningarna på Lärcenter, medan rektorskollegan Sandra Carlsson ansvarar för SFI och enstaka kurser man läser på motsvarande grundskola eller gymnasienivå.
Den tvååriga YH-utbildningen till automationsingenjör inom drift och service är en av höstens nyheter.
– Det jättemånga jobbar med det inom våra industrier i närområdet och behovet ökar mer och mer. Där har vi haft en väldigt nära samverkan framför allt med Ljunghäll, men även med Åbro och Arla, som kommer att sitta med i ledningsgruppen för utbildningen. Vi har faktiskt 12 som ska börja i Vimmerby och vi hade sju platser från början, så vi fyller dem ju mer än väl.
Vad gör en automationsingenjör?
– Det är en eftertraktad yrkesroll och en viktig del i effektiviseringen inom industrin för att snabbt ställa om till en mer hållbar tillverkning. Man kan arbeta med olika delar som felsökning, PLC-programmering och driftsättning av automatiserade system. Söktrycket till VVS-ingenjör, en utbildning som vi haft även tidigare, har inte varit lika starkt, och det kan hänga ihop med att det är en smalare och mer specifik utbildning, där man verkligen vet konkret vad det är man ska göra.
Även Byggnadsingenjör glas och fasad är en nyhet för hösten.
– Det är en distansutbildning där det kommer att vara platsträffar i Vimmerby, så man är inte lika beroende av att bo i Vimmerby. Även här finns det arbetsgivare i branschen som är aktiva inom ledningsgruppen och som kan ta emot för studiebesök och LIA, Lärande i Arbete.
Förra hösten startade den tvååriga utbildningen Konceptutvecklare inom event- och besöksnäring. Nu har den bytt namn, till Event & Destination Developer.
– Jätteroligt, för där är ledningsgruppen väldigt lokalt förankrad. ALV och Vimmerby Turistbyrå är med till exempel. De som har gått den har varit väldigt nöjda.
Helt ny är också en handledarutbildning för verksamma lärare i samverkan med Högskolan Väst under hösten.
– Där har Vimmerby kommun gjort en väldig satsning. Det blir 49 lärare som ska bli handledare för att kunna ta emot lärarstudenter. När den är avslutad kommer vi ju att ha många utbildade handledare i Vimmerby kommun.
Och vad leder det till?
– Nu inför man övningsskolor i skolväsendet, där man ska kunna samarbeta nära en lärarutbildning och ta emot lärarstudenter. För att bli en övningsskola måste man ha en viss procent handledare på arbetsplatsen för att det ska bli hög kvalitet. Vimmerby kommer vara väl rustade för det här.