Högt tryck hos lokala äggproducenter inför påsk

Påsken är nära. Samtidigt råder det äggbrist i stora delar av Sverige och Europa. I Vimmerby är trycket hos äggproducenterna högt. "Det är inte som vanligt utan det märks att det är påsk", säger Haythem El-Amri som driver Storebro Ägg.

Hos Storebro Ägg märks det att många vill ha ägg till påsk.  "Jag tänker på folk hela tiden och ser till att äggboden är full", säger Haythem El-Amri.

Hos Storebro Ägg märks det att många vill ha ägg till påsk. "Jag tänker på folk hela tiden och ser till att äggboden är full", säger Haythem El-Amri.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2023-04-06 05:00

Under påsken brukar den svenska konsumtionen av ägg gå upp med 30-40 procent, det skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande. Uppgången gör att det en normal påskvecka går åt cirka 70 miljoner ägg. Men i år råder äggbrist.

I Vimmerby kommun vittnar Bo Davidsson på Skäfshult ägg i Södra Vi om ett högt tryck. 

– Jag är pensionär så jag har minskat ner min produktion sedan slutet av februari. Förut har jag haft 3 000 höns igång, nu har jag ett stall med 1 000 höns. Det är jättestruligt, det passar inte så bra att trappa ner när det är brist på ägg. Det är affärer som ringer och vill att jag ska komma och då får jag berätta att jag inte kan leverera lika mycket längre.

Även hos Haythem El-Amri vid Storebro Ägg är det många som kommer på jakt efter ägg. I hönseriet har han för närvarande 7 000 höns och företaget levererar regelbundet till Gotlands ägg. 

– Det är svårt att säga hur många men det kommer folk som vill köpa hela tiden. De här tre veckorna kring påsk är det fler som köper.  Jag försöker se till så att äggboden är full. Ibland skickar jag mindre till Gotlands ägg, för de lokala kunderna kommer först för mig. 

undefined
Hos Storebro Ägg märks det att många vill ha ägg till påsk. "Jag tänker på folk hela tiden och ser till att äggboden är full", säger Haythem El-Amri.

Anledningen till äggbristen i Sverige är bland annat flera fall av salmonella. Men även bristen i övriga Europa påverkar. 

– Det beror på att vi har tillåtit att bygga jättemycket hönsplatser på ett ställe och det gör det sårbart för smitta som salmonella. Det är det som har hänt nu. Fågelinfluensan ställde också till det. Det och kriget har gjort att det är brist i Europa. Så en del svenska producenter väljer att säja utomlands, jag tror att de får bättre betalt för det, säger Bo Davidsson.

Varken han eller Haythem El-Amri har haft utbrott av salmonella. 

– Nej, det har vi inte haft. Jag har ett system som fungerar. Var 15:e vecka är det salmonellaprov. Jag har också regelbundet maskprov och besök av veterinär. Även Livsmedelsverket och Länsstyrelsen kommer och kollar regelbundet, berättar Haythem El-Amri. 

På frågan om han har tillräckligt med ägg till påsk är svaret självklart.

– Gotlands ägg kommer och hämtar ägg hos mig en gång i veckan. Men jag har absolut så att det räcker till de som kommer hit. I alla fall till 99 procent.

undefined
"Jag är 67 år och håller på småskaligt med handplockade ägg så jag kan inte trappa upp igen. Men jag ska försöka hålla mig frisk och hålla igång ett tag till på den här nivån", berättar Bo Davidsson på Skäfshult ägg.
Det råder äggbrist i Sverige och lokalt upplever producenterna stor efterfrågan inför påsk.
Det råder äggbrist i Sverige och lokalt upplever producenterna stor efterfrågan inför påsk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!