Högt tryck på biografen i mellandagarna

Att gå på bio i mellandagarna är en klassiker, även i Vimmerby, och biografens ägare är väldigt nöjda med tillströmningen i år. "Vi ser att de svenska filmerna går väldigt starkt i Vimmerby", säger Tina Karlsson, en av ägarna.

Tina Karlsson på Lagan Biografer AB är nöjd med publiktillströmmningen på Vimmerby bio under juldagarna.

Tina Karlsson på Lagan Biografer AB är nöjd med publiktillströmmningen på Vimmerby bio under juldagarna.

Foto: Victoria Otternäs

Vimmerby2024-01-06 07:00

Julen är viktig tid för alla biografer och på Vimmerby bio gjorde man i år ett starkare resultat än förra året.

– Tittar man på hela december så har det varit sämre än förra året men just juldagarna har varit väldigt mycket bättre och det är vi nöjda med. Vi ser att de svenska filmerna går starkt i Vimmerby, både Hammarskjöld och Ett sista race, säger Tina Karlsson på Lagan Biografer AB, som tog över bion för 1,5 år sedan.

Vad kan det bero på att december blev sämre i år?

– Jag tror att det handlar mycket om filmutbudet men sen så är vi i ett annat ekonomiskt läge nu, även om man redan förra året kände av lågkonjunkturen. Nu har vi levt med den i ett år och det tror jag påverkar mycket.

Företaget driver flera biografer runt om i Sverige och enligt Tina Karlson är de något svagare siffrorna inte exklusiva för vare sig december eller Vimmerby. Under hela året har man sett att bio verkar vara en lyx som många sparar in på i tuffa tider.

– Den enda månaden som verkligen lyfte var juli, det var vår bästa under 2023 och det beror antagligen på turisterna, säger hon.

undefined
"Vi ser att de svenska filmerna går starkt i Vimmerby, både Hammarskjöld och Ett sista race", säger Tina Karlsson.

I Vimmerby går svenska filmer riktigt bra, men det skiljer sig mellan orterna i landet.

– Bland andra Laholm är väldigt starka på svenska filmer men på vår biograf uppe i Piteå är det inte samma tryck, där gör vi en sämre jul än förra året nu. Då hade vi Avatar som gick extremt starkt där, men som gick svagare i Vimmerby, säger Tina Karlsson.

Vad kan det bero på?

– Det vet jag inte exakt, men det gäller ju att lära känna sin publik. Det är bra att kunna jämföra statiskt och så mellan orter

Hur ser utbudet ut i början av 2024?

– För det första så tror jag att både Hammarskjöld och Ett sista race kommer fortsätta dra publik en bra bit in på 2024, sen kommer ju bland annat nya Mean girls. Det är lite lugnare nu men det kom extremt mycket bra barnfilm i december, bland annat Bamse, Knyckertz och Änder. 

undefined
Ljudet i den stora salingen, Grand, måste bytas och nu kikar ägarna även på möjlighten att byta både mattar och stolar i samma veva. För att göra bytena måste duken plockas ner vilket innebär at salongen kommer vara stängd ett tag.

Under året hoppas ägarna också få till några planerade satsningar i salongerna, främst när det gäller ljudet.

– Det ska bytas i båda salongerna men Grand är det stora projektet. Det är beställt men vi fick inte ihop det med leverantören innan årsskiftet. Nu kikar vi på om vi skulle ha möjlighet att byta både matta och stolar i samma veva eftersom vi ändå kommer behöva stänga salongen någon vecka då, säger Tina Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!