Högt tryck på bostadsmarknaden

Efterfrågan är fortfarande klart högre än tillgången på fastigheter i Vimmerby så mäklarbyråerna i Vimmerby kan summera ett positivt 2018.

Magnus Boberg på Fastighetsbyrån i Vimmerby.

Magnus Boberg på Fastighetsbyrån i Vimmerby.

Foto: elmström

Vimmerby2019-01-07 12:00

Bostadsbristen har varit en ständigt aktuell fråga i Vimmerby de senaste åren. En rundringning bland några av stadens fastighetsmäklare visar att efterfrågan på fastigheter fortfarande är klart större än utbudet.

Under året har det dock byggts nya bostadsrätter centralt. Fastighetsbyrån i Vimmerby har varit ansvariga för försäljningen av Stören som står så gått som klart i dagarna samt Rönnen där byggnationen just påbörjats.

– Den 29 januari är inflyttningsdatum för den första etappen med 16 lägenheter. Den andra delen blir klar senare till hösten, men efterfrågan på fler bostadsrätter finns fortfarande, säger Magnus Boberg på Fastighetsbyrån i Vimmerby.

Hur har nybyggnationen påverkat bostadsmarknaden i övrigt?

– Det har förstås skapat lite rotation på marknaden, vilket är välbehövligt. En del har valt att flytta från villa till en ny lägenhet så att fler hus kommit ut på marknaden. Alla bostadsrätter utom en har köpts av Vimmerbybor så det har inte blivit någon inflyttning utifrån direkt, säger Magnus Boberg.

Hur ser du på bostadsmarknaden i Vimmerby?

– Spontant så har utbudet varit fortsatt relativt lågt när det gäller villor och efterfrågan är hög både i centralorten, men även i Södra Vi, Storebro, Tuna, Gullringen och Frödinge. Den trenden kommer att hålla i sig även under 2019 tror jag, säger Magnus Boberg.

Edyta Hammar på Svensk Fastighetsförmedling i Vimmerby kan också summera ett bra 2018.

– Det har gått jättebra för oss och vi har sålt mer än någonsin under 2018. Det är många nya objekt på väg ut och det är många som letar hus så jag tror att trenden kommer att hålla i sig under 2019.

Är det några särskilda objekt era kunder söker?

– Jag upplever att folk letar mer brett nu för tiden. Från renoveringsobjekt till nybyggt. Sedan har det blivit mer populärt att köpa hus på landet. I utbyte mot bättre livskvalité kan folk tänka sig att pendla lite extra in till stan, säger Edyta Hammar.

Björn Stridh på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Vimmerby delar bilden som kollegorna har av läget.

– Det har varit fortsatt stor efterfrågan och inte bara i centralorten, säger han.

Hur ser prisnivån ut?

– Min bild är att den har stabiliserats på en högre nivå nu jämfört med några år tillbaka.

Har räntehöjning påverkat något?

– Den är fortfarande på så låg nivå att det inte ger någon effekt, säger Björn Stridh.

Björn Stridh på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Vimmerby.
Björn Stridh på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om