Högtryck för småföretagen

Småföretagsbarometern visar högtryck. Det går bättre för företagen och nästan 80 procent av länets företag ser goda utsikter att växa. - Vårt allra största hinder är infrastrukturen. Vi skulle få fler arbetspendlare om vi hade fungerande tågtrafik och bättre vägar, säger Marcus Alsér, ordförande för Företagarna i Vimmerby och småföretagare med egen webbyrå.

Vimmerby2010-11-17 07:31


Igår presenterades höstens Småföretagsbarometeroch den visar att konjunkturen för landets småföretag har stärkts. Drygt vart tredje företag planerar att öka personalstyrkan, det skulle kunna ge upp till 65 000 nya jobb.
Den samlade konjunkturindikatorn, som är en summering av nettotalen för beställningar, omsättning och sysselsättning, steg till 84 jämfört med 26 i vårbarometern. Det är den största uppgången i Småföretagsbarometerns 25-åriga historia.
Förbättringen har varit speciellt stark i tjänstesektorn men även industrisektorn har utvecklats positivt. Konjunkturen väntas förbättras ytterligare under 2011.

Betydligt ljusare
Småföretagskonjunkturen i Kalmar län är dock något svagare än i riket i genomsnitt. Länets samlade konjunkturindikator har stigit från 28 till 74.
- Ett skäl till det kan vara att tjänstesektorn står för den kraftigaste ökningen och vi har inte så många större tjänsteföretag i vårt län, säger Leif Schill, företagschef på Vimmerby Sparbank.
Han säger att konjunkturen vände i grevens tid.
- Det har varit tufft och många har varit nere och vänt på botten. Ett år till och vi hade fått uppleva en kraftig ökning i konkurser.
Marcus Alsér märker helt andra tongångar i sina kontakter med de 135 medlemmarna i Företagarna i Vimmerby.
- Det har gått från ganska nattsvart för två år sedan till ljust.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om