Högtryck på fläktar: "Sålt för glatta livet"

De senaste dagarnas höga temperaturer har lett till högtryck på försäljningen av fläktar och luftkonditionering.

 Mats Ståhl ger information om fläktar till Torbjörn Svensson.

Mats Ståhl ger information om fläktar till Torbjörn Svensson.

Foto: elin elmström

Vimmerby2021-06-22 06:00

Värmen har gjort att många Vimmerbybor gett sig ut på jakt efter svalka. Inne på Elon i Vimmerby berättar butikschef Mats Ståhl att lagret nu börjar tunnas ut. 

– Vi har sålt både AC och fläktar för glatta livet här i några dagar. Den hastigt påkomma värmen har gjort att alla ska ha dem på samma gång. Det är egentligen ett mönster som vi sett förut; att ingen tänker på det förrän värmen kommer. Lite som med AC:n i bilen; gick den sönder i höstas så gör du inte iordning den förrän till sommaren nästa år och då är det många som står med samma problem.

Han beräknar att det bara under de här dagarna sålts runt ett 50-tal fläktar och ett 20-tal luftkonditioneringar. 

– Fram till nu har vi haft stor tillgång så än har det inte varit något problem. Men nu är de i princip slut nu. Vi har beställt hem en laddning till som ska komma i mitten av veckan. När de tar slut kanske det är slut för säsongen. Hur mycket man ska ha i lager är alltid en balansgång.

Svårigheten med varor som fläktar menar han är just att efterfrågan är så starkt beroende på vädret. 

– Problematiken är att säsongen är väldigt intensiv och kort. Man vet aldrig hur det blir. Man törs inte ha ett jättelager på den här typen av produkter på grund av risken att de blir stående till nästa år om det visar sig bli en dålig sommar. Det är pengar som då binds upp. Det gäller inte bara oss utan även andra har samma problem. När alla plötsligt ska ha dem på samma gång kan det därför bli att de tar slut. 

"Nu när det blev så varmt behövdes det något till barnen" berättar Torbjörn Svensson, som köpte två bordsfläktar.
"Nu när det blev så varmt behövdes det något till barnen" berättar Torbjörn Svensson, som köpte två bordsfläktar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!