Het debatt efter höjda campingpriser på Semesterracet

Nu drar det ihop sig inför årets Semesterrace i Vimmerby. Om knappt två veckor är det dags och över 600 förare har anmält sig. Samtidigt råder det på sociala medier en debatt kring att arrangerande Vimmerby Motorsällskap höjt campingavgiften med flera hundralappar per dag.

"Informationen har funnits ett par veckor redan på vår hemsida men när vi länkade till den blev det ramaskri", berättar tävlingsledare Beatrice Ågren Karlsson från Vimmerby Motorsällskap angående de höjda campingavgifterna inför i år.

"Informationen har funnits ett par veckor redan på vår hemsida men när vi länkade till den blev det ramaskri", berättar tävlingsledare Beatrice Ågren Karlsson från Vimmerby Motorsällskap angående de höjda campingavgifterna inför i år.

Foto: Victoria Otternäs

Vimmerby2024-06-27 20:00

Andra veckan i juli arrangeras Semesterracet för 42:a gången. Tävlingsledaren Beatrice Ågren Karlsson från Vimmerby Motorsällskap berättar att intresset är stort. 

– Det är jättekul att se att intresset ökar. Vi har fler anmälningar i år än 2023. Hittills är det 627 anmälda. Sedan har vi några platser kvar så det går att göra efteranmälningar fram till nästa torsdag, berättar hon. 

undefined
"Intresset är större än 2023. Det är fler anmälda vilket är jättekul. 2022 hade det varit pandemi så då var det väldigt många som var anmälda, något fler än vad vi har i år. 627 är det hittills i år och då har vi möjlighet till ett begränsat antal efteranmälningar fram till nästa torsdag", säger Beatrice Ågren Karlsson.

Föreningen har den senaste tiden fått motta kritik på sociala medier. Det efter att campingavgifterna i år höjts från 250 kronor/natt till 600 kronor för ekipage över 8 meter och 400 för ekipage under 8 meter. 

– Det har blivit lite olika reaktioner. Absolut förstår vi att det blir en dyrare vistelse för de som kommer och att det är kännbart. Men det är inflation överallt och vi behöver höja för att hänga med. Vi behöver få in mer pengar för att det kostar oss mer, och inte lite mer än tidigare. Och vi har inte höjt på några år så det var dags nu, säger Beatrice Ågren Karlsson.

undefined
"Det är svårt att säga hur många campare vi har för att våra funktionärer även bor där. Men det brukar vara fullt", säger Beatrice Ågren Karlsson.

Efter närmare 100 kommentarer där höjningen beskrivits som bland annat "hutlös" och "rejäl" gick föreningen ut med en omfattande förklaring. Bland annat nämns att föreningen behövt hyra mark sedan kommunen utökat sitt vattenskyddsområde, och andra kostnader som elverk, elfirma, duschar, drivmedel, toalettvagnar, väktare och annan personal. 

– Stormen la sig rätt fort efter att vi gick ut med ett förtydligande. Sedan var det en del som tyckte att "måste ni höja så mycket". Vi kommer inte få allas förståelse och det förstår vi. Självklart vill vi att det ska vara den här folksporten som det var meningen när den kom 1981. Vi önskar alla det. Men vi måste följa med inflationen och höjningarna. 

Även inträdet och anmälningsavgiften har inför i år höjts. 

– Vi haft billiga inträden förut om man har jämfört. Det är en liten höjning där också. Sedan har Svenska bilsportförbundet bestämt att anmälningsavgiften höjs med 100 kronor för seniorer och 50 kronor för juniorer. Det kommer vi inte ifrån. Men nu har alla förare också tre entréarmband. Det är inte en kompensation för höjningen men som förare kan du bjuda på entrén för två personer hela veckan. Det är också pengar som man inte behöver betala till exempel för sina barn eller partner. 

undefined
"Det är nog ingen som tänker "Nu ska vi tjäna pengar", utan man gör det här för folksporten. Vi som tillhör Vimmerby Motorsällskap gör allt gratis", säger Beatrice Ågren Karlsson

"Mjölkning av pengar till klubbkassan" är en av flera liknande kommentarer som undrar över föreningens vinstintresse. 

– Det är tyvärr en kommentar som Vimmerby Motorsällskap får väldigt ofta. Då är det någon som bara ser på vilka pengar vi får in och inte på vad det kostar för oss. Så kommentaren är tråkig men inte ovanlig. Och nej, vi har inga hemliga siffror. Vi vill bara att det ska gå runt, att vi ska ha en bra en bra vecka, kunna ge den servicen vi önskar och bjuda på en härlig tävling. Skulle man få några pengar över för att kunna göra en investering är det positivt, för precis som andra behöver vi lite buffert. 

Eftersom campingen inte bokas i förväg är det ännu svårt se vad höjningen kommer ha för effekt. 

– Vi får nog ungefär lika många samtal om det nu som tidigare år. Så än så länge känns det inte som att det kommer komma färre, men det är svårt att säga. 

Generellt, hur är känslan nu inför Semesterracet?

– Känslan är bra. För mig är veckorna som kommer årets två bästa veckor, även om det blir väldigt lite sömn. 

undefined
"Fredag nästa vecka öppnar området upp för camping. Så nu är det full fart. Men jag tycker och tror att vi är i väldigt bra fas. Vi har ganska många år tillsammans i ryggsäcken vi som jobbar", berättar Beatrice Ågren Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!