Höjda priser och risk för däckbrist i höst

Längre fram väntas det bli brist på däck. Däremot är däckhandlarna i Vimmerby väl förberedda inför hösten.

Sedan i våras har priserna på däck ökat, till följd av kriget i Ukraina.

Sedan i våras har priserna på däck ökat, till följd av kriget i Ukraina.

Foto: Mikael Svensson

Vimmerby2022-08-20 19:00

Priserna på däck har ökat på grund av rådande krig i Ukraina. Mikael Persson som är platschef på Magnussons Däckservice berättar att de märkte av en prisökning redan i våras. Nu kan det även väntas en brist på dubbdäck i vinter.

– Det har blivit mycket dyrare med däck och vissa udda storlekar kan det bli brist på. Och givetvis de leverantörer som har sin tillverkning i Ryssland och Ukraina får det väldigt svårt att leverera, skriver Mikael Persson till Vimmerby Tidning.

Mikael Persson berättar att priserna på däcken har ökat med 15 till 30 procent sedan i våras. Han berättar också att de har varit väl förberedda inför de närmsta månaderna.

– Vi har förbeställt våra vinterdäck sedan länge, så någon brist ser vi inte till denna vinter, säger han.

Euromaster AB i Vimmerby har också märkt av den rådande situationen. Platschef Robert Arvidsson berättar att de höjda priserna både kan bero på tillgången och ökade råvarukostnader.

– Flera märken har haft viss tillverkning i Ryssland av just dubbdäck, så vissa dimensioner kommer helt enkelt inte tillverkas och det kommer att bli en brist, berättar Robert Arvidsson.

Även Euromaster har varit ute i god tid. Bilägare som vill köpa nya dubbdäck kan köpa det i höst, men att det kommer bli en brist är båda däckhandlarna säkra på.

– Vi har fortfarande bra tillgång på grund av att vi har ett centrallager i Kungälv som har varit förutseende och tagit in mycket däck. Men brist kommer det bli, berättar Robert Arvidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!