Framtidsmöte i Tuna med ledande politiker

PÄ torsdagskvÀllen hölls ett möte om framtiden för bygden mellan ett tiotal engagerade Tuna-bor och ledande politiker i kommunen.

Tuna samhÀlle frÄn ovan.

Tuna samhÀlle frÄn ovan.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-04-14 12:00

NÀr skolan nu Àr rÀddad i Tuna ville engagerade lokalbor se en vÀg framÄt för utveckling av bygden. DÀrför hölls ett framtidsmöte pÄ torsdagskvÀllen i Tuna bygdegÄrd.

FrĂ„n politiken deltog Lars Johansson (V), Jacob KĂ€ll (C), Ola HammarbĂ€ck (KD) samt Peter Karlsson (C), ordförande i Barn- och utbildningsnĂ€mnden. Även Helen Nilsson (S) hade tackat ja till att delta men fick förhinder. FrĂ„n Tuna var det ett tiotal personer, bland annat Åke Hammarskjöld.

– Mötet fokuserade pĂ„ nĂ„gra fĂ„ punkter som vi vill driva och komma framĂ„t med, berĂ€ttar han.

HuvudfrÄgan Àr ökad inflyttning men inte bara till Tuna utan hela kommunen.

– Det ger större underlag för skolor, affĂ€rer, föreningar och kyrkan. Det Ă€r heller ingen kĂ€nslig frĂ„ga för oss eller kommunen utan vi kan kroka arm och gĂ„ mot samma mĂ„l, sĂ€ger han.

Han anser att mötet var positivt och bra.

– Det Ă€r skönt att lĂ€mna den trĂ„kiga diskussionen om skolan bakom oss och gĂ„ framĂ„t. Skolan har varit en vĂ„t filt över alla diskussioner och vi kĂ€nde att Ă€ven politikerna tyckte det.

undefined
Åke Hammarskjöld, sjĂ€lv boende i Tuna, Ă€r företagare och engagerad i landsbygdsfrĂ„gor.

MÄlet Àr nu att fÄ fler att bosÀtta sig i Tuna och kommunen som helhet genom inflyttning.

– Det ger mer skattepengar i kommunkassan och gynnar hela kommunen.

Han sÀger att det finns en tydlig koppling att bygder som har skolan kvar lyckas bÀttre men att det finns undantag Àven frÄn det. Om skolan lÀggs ned kommer en del att flytta och dÄ minska skatteintÀkterna.

– Urbaniseringen har varit stor och mĂ„nga har flyttat till större stĂ€der. Just för Tunas del har det bromsats in och vi kan se ett svagt ökande elevantal.

Vad kan Tuna och Vimmerby erbjuda?

– Ett starkt argument för en landsbygdskommun som Vimmerby Ă€r trygghet. Det har inte varit sĂ„ starkt tidigare men det pratas om det mer efter att kriget började. Sedan har vi en hĂ€rlig och fin boendemiljö. Jag bodde en tid i Stockholm men jag bor hellre pĂ„ landsbygden. Stockholm Ă€r fantastiskt men det Ă€r en bĂ€ttre livsmiljö hĂ€r.

MĂ„let Ă€r ocksĂ„ att stötta de företag som finns i Tuna sĂ„ att de kan vĂ€xa. ÖnskemĂ„len till kommunen Ă€r att den ska stötta och förbĂ€ttra infrastrukturen och fiberanslutningar.

– Det var ett positivt och handlingskraftigt möte med kommunen som vi hoppas ska generera resultat pĂ„ sikt. Ökad inflyttning gagnar hela kommunen. Att fĂ„ sommarstugor att bli permanentboenden Ă€r lĂ„gt hĂ€ngande frukt, sĂ€ger Åke Hammarskjöld.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!