Home of Brands-kuppen i hovrätten - så föll domen

De två män som för drygt ett år sedan dömdes till fängelse för bland annat grov stöld hos Vimmerbybutiken Home of Brands överklagade till hovrätten, som nu sänker straffen.

Göta Hovrätt ändrar rubricering från grov stöld till stöld. Där med ändras också straffen för de dömda männen.

Göta Hovrätt ändrar rubricering från grov stöld till stöld. Där med ändras också straffen för de dömda männen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby2020-10-28 18:00

Stölden mot Home of Brands ägde rum natten den 4 september 2019. De båda männen slog sönder ett fönster och klev in i butiken där de fyllde en orange plastsäck med kläder. Då butiken tidigare haft flera inbrott hade man placerat en telefon i ett av plaggen. På så vis kunde polisen spåra kläderna som de fann i bagageutrymmet på en bil i Söderköping som kunde kopplas till männen. 

Göta Hovrätt har i sin dom beslutat att ändra rubriceringen från grov stöld till stöld för duon. Det innebär att straffen sänks. Den ena mannen som tidigare dömts till fängelse i ett år och tre månader för grov stöld och grovt häleri får sitt straff ändrat till skyddtillsyn. Den andra mannen som dömdes till fängelse i ett år och åtta månader för grov stöld, flera fall av stöld, narkotikabrott och häleri, får sitt straff ändrat till fängelse i ett år. 

Hovrätten skriver i domen att det framkommit att kläderna som stulits varit på rea och att det därför råder viss osäkerhet om vad det totala försäljningspriset uppgick till. Trots det uppskattar hovrätten att värdet uppgått till 200 000 kronor, men att beloppet inte är så högt att det ensamt gör att gärningen ska bedömas som grov stöld. 

Hovrättspresidenten och en nämndeman har haft en skiljeaktig mening i frågan om att ändra rubriceringen från grov stöld till stöld, de delar tingsrättens mening om att gärningen bör bedömas som grov stöld. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!