"Hon är en av de största förebilderna"

Tillsammans med flitigt anlitade föreläsaren Robert Brederman höll fotbollens förbundskapten Peter Gerhardsson greppet om åhörarna i tre timmar på tisdagen. Seminariet i Vimmerby Mässhallar handlade om samverkan och coachning.

Peter Gerhardsson i sin vardagskostym som förbundskapten. Här inför matchen mot Österrike nyligen.

Peter Gerhardsson i sin vardagskostym som förbundskapten. Här inför matchen mot Österrike nyligen.

Foto: Christine Olsson/TT

Vimmerby2019-04-16 21:10

Ett 50-tal personer kom för att lyssna på tisdagens föreläsning i Vimmerby Mässhallar. På plats för att inspirera och utveckla skaran fanns förbundskaptenen för det svenska damlandslaget i fotboll, Peter Gerhardsson, samt en av Sveriges mest erfarna coacher inom team- och grupputveckling, Robert Brederman.

Och självklart avslutades vistelsen i Vimmerby med ett besök på Asllani Court för förbundskaptenen.

– En fantastisk anläggning. ”Kosse” (Kosovare Asllani) tyckte att jag skulle åka hit när jag var i Vimmerby. Hon är en av de största förebilderna inom svensk damfotboll, och vi behöver fler sådana.

För Peter Gerhardsson och Robert Brederman var det här tredje gången de föreläste ihop. Och de två erfarna coacherna satte fokus på samverkande team – både ur näringslivets perspektiv och ur idrottens, erfarenheter som de närvarandra fick ta del av. De berättade bland annat om hur man kan förbättra effektiviteten inom teamet genom att sätta fokus på tillit, konflikt, engagemang, ansvar och resultat.

– Kopplingen mellan idrott och näringsliv är intressant, och båda har mycket att lära av varandra. Alla är självklart olika, men någonstans handlar det om att få människor att prestera optimalt och skapa harmoni i gruppen, säger Peter Gerhardsson.

När förbundskaptenen ska definiera ett bra ledarskap landar han i ett ord.

– Tillit. Grunden till ett bra ledarskap är att få människor runt omkring en att känna tillit till en själv som person och till det man gör. Själv har jag alltid gillat ledare som inspirerar mig, så det är så jag försöker vara, säger Peter Gerhardsson.

– Jag läser också mycket böcker om ledarskap och försöker förkovra mig hela tiden. Ett sådant här tillfälle, att få möjlighet att komma ut och träffa människor samt föreläsa tillsammans med någon som är så duktig som Robban, ger mig jättemycket.

Till vardags jobbar Peter Gerhardsson, som tidigare bland annat varit hyllad spelare i Hammarby och herrtränare för allsvenska Häcken, alltså som förbundskapten för det svenska damlandslaget.

– Det är ett fantastiskt jobb och få förunnat att jobba med sin stora hobby, Jag är väldigt lyckligt lottad.

Hur har du anpassat din ledarstil under åren?

– Egentligen inte alls. Visst är det skillnad att coacha ett landslag jämfört med ett klubblag, men om man tänker herrar kontra kvinnor så är det ingen skillnad. Det är inte kön jag coachar och utbildar, utan människor.

Så klart ville förbundskaptenen besöka Asllani Court när han var i Vimmerby.
Så klart ville förbundskaptenen besöka Asllani Court när han var i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!