Till folkhögskolan i Vimmerby kommer deltagare från hela landet på sommarkurser.
– Det är förstås väldigt roligt och många återkommer flera gånger. Men visst vore det också kul om fler av Vimmerbys egna invånare såg möjligheten, säger Agnetha Kinell, som koordinerar sommarkurserna.
Till en av sommarens nyheter har dock Vimmerbyborna hittat: en kurs om odling och hälsa som Linda Ogebrink håller i.
– Där är det näst intill fullsatt. Hon är välkänd här genom sina egna kanaler. Och så låg det nära till hands att fråga, eftersom Linda arbetar som kurator på folkhögskolan numera, fortsätter Agnetha Kinell.
– Det blir en kurs om att odla efter sina förutsättningar, oavsett om man har trädgård eller bor i lägenhet.
Snabbt, enkelt, säsongsbetonat och billigt är nyckelord på den veckolånga kursen, som förutom jord under naglarna bjuder på lärande och diskussioner om hälsa och mindfulness.
Nytt för sommaren är också en intensivkurs i spanska, inriktad på resor.
– Fullsatta kvällskurser i spanska födde idén om att också ordna en sommarkurs. Det blir deltagare från både Göteborg och Stockholm. Kul att de hittar hit, säger Agnetha Kinell.
En tredje nyhet i kursutbudet är teckning, under ledning av konstnären och bildläraren Anna Åhlvik. Hon har lång erfarenhet av folkhögskolornas speciella miljö med gemensamt lärande som idé. Hennes kurs i betonggjutning för hem och trädgård är en långkörare i Vimmerby och den återkommer även i sommar:
– Vi har sedan några år tillbaka förlängt den från fem dagar till en hel vecka. Ambitionerna brukar växa och det kan handla om ganska stora verk som deltagarna skapar och betongen behöver tid för att torka. Arbetet brukar vara intensivt, deltagarna hinner knappt komma in för lunch.
Folkhögskolan fortsätter också med sina sommarkurs i arkeologi. I år kommer man att fortsätta gräva vid Krön, i Stångåns förlängning, tillsammans med aktiva professionella arkeologer. Fynd som manar till fortsatta efterforskningar finns både från en forntida boplats och från mer närliggande tid.
Med deltagarantal och andra anpassningar till pandemin kan skolan alltså fortsätta sina satsningar under sommaren. Men en sak gör ont i hjärtat hos Agnetha Kinell:
– Den traditionsenliga musikveckan för personer med kognitiv funktionsnedsättning måste vi ställa in också detta år på grund av den rådande pandemin.