Hon är Vimmerbys kandidat till EU

Gudrun Brunegård, KD, är etta på länets KD-lista till EU-valet. Hon hoppas att valdeltagandet i hennes hemkommun Vimmerby ökar några snäpp. ”Jag förstår om man tycker att Bryssel är långt bort, men att rösta är enda sättet att påverka politiken”.

Gudrun Brundegård, KD, toppar partiets lista till EU-valet i Kalmar län.

Gudrun Brundegård, KD, toppar partiets lista till EU-valet i Kalmar län.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-05-06 22:00

I EU-valet 2014 var röstdeltagandet i Sverige 50 procent – i Vimmerby 46 procent. Kristdemokraten Gudrun Brunegård, Vimmerby, som för tredje gången toppar partiets lista i länet och står på 13:e plats på partiets rikslista inför EU-valet, hoppas på större intresse den här gången.

– Möjligheten att förtidsrösta drar igång redan på onsdag och jag hoppas verkligen att vi åtminstone når riksnivån i valdeltagande, gärna ännu högre.

Hon lyfter mänskliga rättigheter, migration och miljön som några av sina hjärtefrågor.

– Det räcker inte att vi i Sverige är bäst i klassen på att rena våra utsläpp i luft och vatten, om vi inte kan motivera andra länder att göra likadant. EU har höga ambitioner när det gäller miljö- och klimatmål och där behöver vi trycka på och se till att man verkligen jobbar effektivt.

Partiets slogan ”Make EU lagom again” är en blinkning till Trumps kampanjslogan. Med en väsentlig skillnad, poängterar Gudrun Brunegård.

– Trump vill göra Amerika större, vi vill ha ett EU där vi samarbetar med de gränsöverskridande stora frågorna, men där bestämmanderätten när det gäller socialpolitik och annat ligger hos de enskilda länderna. Det är inte Bryssel som ska besluta om pappamånader, det ska respektive land göra.

Men varför är intresset för EU-valet i allmänhet så ljummet?

– Jag tror att den som är kritisk till EU och varit euroskeptiker för över det på EU i sin helhet. Men nu är vi med i EU och oavsett om man är positiv eller negativ får man hitta det parti som för en politik som någorlunda väl överensstämmer med det man själv tycker.

Varför är det viktigt att rösta?

– Det finns inget annat sätt att påverka. SKL har gjort en analys som visar att 70 procent av de beslut som fattas i Sverige, i kommuner och landsting, är beroende av EU-lagstiftning. Och ju lägre valdeltagandet är, desto större är risken att smågrupper utan möjlighet att påverka och extrempartier får orimligt stort inflytande.

Gudrun Brunegård tror inte att chansen är stor att hon lyckas kryssa sig förbi partikamraterna på rikslistan och knipa det tredje EU-mandat KD nosar på, enligt färska opinionssiffror.

– Men om jag skulle få det förtroendet vore det naturligtvis stort. Jag är glad att jag fått en plats i riksdagen och satsar helhjärtat på mitt arbete där. Men de här sista tre veckorna innan EU-valet kommer jag att göra allt för att vi får bedriva vår politik i Europaparlamentet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om