– För henne var de alla "en pöjk", berättar Lena Törnqvist som föreläste om Astrid Lindgrens tyngd som samhällsdebattör på Näs i Vimmerby häromkvällen.
– Hon hade det absolut största civilkurage jag någonsin stött på. Hon var 110 procent demokrat och behandlade bokstavligen alla människor absolut lika, säger Lena Törnqvist och berättar historien om en pojke som satt på golvet som fick precis samma uppmärksamhet av författarinnan som hon också gav såna som Kung Carl XVI Gustaf och Rysslands president Boris Jeltsin.
Så sent som i valrörelsen i år hänvisade åtta av nio ledande politiker till Astrid Lindgren och Pippi Långstrump i olika valdebatter. Det här fenomenet har intresserat Lena Törnqvist som ägnat större delen åt sitt liv till just Astrid Lindgrens författarskap och betydelse.
– Hon var helt unik på det sättet. Alla lyssnade på henne. Jag vet att det gjorde henne rädd till och med. Efter Pomperipossadebatten på 1970-talet fick hon brev från alla politiska läger, underförstått att de ville ha med henne på sin sida. Men några av de där breven skrämde henne så att hon skrev "Fy faan" på dem, säger lena Törnqvist.
Vad kom då den unika egenskapen att vara en moralisk tyngd ifrån?– Jag har lite idéer kring det, mer än så kan man inte ha. Men det är klart att jag är tillbaka ända till uppfostran på Näs och sen hur olika erfarenheter har påverkat henne. Hon sa ofta: "Jag imponeras inte av nåt, allra minst av mig själv".